Särskild Kurs Keramik

En grundkurs för dig som vill dreja och skulptera i keramik. Vi inriktar oss påbrukskeramik, vilket ger en bra grund för den framtida keramikern,krukmakaren och för vidare studier.

Det här gör vi på kursen

Keramikkursen är en utbildning för dig som vill få en grundutbildning i framförallt drejning. Vi inriktar oss på brukskeramik och stor vikt läggs vid hantverket, vilket ger en bra grund för den framtida keramikern eller för vidare studier. Du får kunskaper i olika bränningar och hur man blandar glasyrer, skulptering och andra sätt att forma leran.

Det här gör vi på kursen

Vi börjar hösten med att bränna raku och svartgods utomhus. Drejningen börjar vi med att träna olika grepp och tekniker vilket ger en bra förutsättning för att gå vidare. Varje deltagare har en egen arbetsplats/drejskiva. Verkstaden är öppen för dig så att du kan fortsätta att jobba på kvällar, helger och lov. Hantverkshuset har stora, ljusa och rymliga lokaler och är mycket välutrustad med elugn, gasugn och nytillskottet är en saltugn som man eldar med ved och saltglaserar i.

På höstterminen arbetar vi med lergodslera, den terrakottafärgade som finns att bryta i naturen. Dekorer och infärgningar gör man då huvudsakligen med engober och provar dess möjligheter. tyngdpunkten läggs på drejningen.

På vårterminen drejar vi i stengodslera. Pratar form och funktion och drejar brukskeramik . Vi har glasyrteori och blandar glasyrer, bränner reducerande och oxiderande bränningar och ser bl. a. hur samma glasyr och lera kan ändra utseende beroende på typ av bränning. Saltbränningar gör vi på våren.

Förutom att dreja muggar, tekannor, krukor och fat skulpterar vi även efter modell, ringlar stora krukor, åker på studiebesök och har utställningar. Vi lär oss om att bygga en utställning och hur man presenterar sina föremål.

Exempel på kursinnehåll

Grunderna i drejning

Olika dekormetoder

Glasyrkunskap

Olika bränningar, el, gas, ved

Skulptur

Keramiska formningstekniker såsom tumma, kavla

Ringla stora krukor

Studieresor

Kroki

Gästlärare

Verktygstillverkning

Färg och form

På färg och form som är kopplad till keramiken, provar vi olika dekormetoder med oxider, färgkroppar och engober, vi pratar och skissar på form och funktion, gör stämplar och en del verktyg.

Kroki

På krokin skissar du människans anatomi efter modell. Det handlar om seendet, att kunna få ner det du verkligen ser på ett papper. Du tränar ditt öga för form.

Bild

Ni får arbeta med olika tekniker, akvarell, akryl, pastell m.m.

Studiebesök & föreläsare

Anders Fredholm håller en kurs i glasyrkunskap. Vi åker på studiebesök med hela klassen. De sista åren har vi åkt till Köpenhamn med de andra hantverkskurserna. Keramikkursen har även gjort en resa till Arvika med bl.a. studiebesök i olika keramikverkstäder. Resorna är lågbudget så att alla ska kunna åka med.

Materialkostnader

Du betalar för den keramik du gör men i gengäld får du behålla den. Ett läsår
som inkluderar studieresor, material m.m. kostar ca 8.000:- exakt är svårt att
beräkna det beror på hur produktiv du är.

Vad krävs för att söka?

Du ska fylla 18 år det år som kursen startar.

Ansökan & antagning

Ansökan görs digitalt via länk här nedanför. Här berättar du om dig själv och varför du söker just den här utbildningen. Antagningen vilar i hög grad på din motivation. Bifoga Personligt brev, personbevis, betyg, arbetsintyg och ett arbetsprov i form av en teckning av ett träd som skiss eller collage (inscannade original laddar du upp med din ansökan)

Framtiden

Efter att du avslutat kursen är målet att du fått en bra bas inom keramik för fortsatta studier inom keramik eller andra hantverksutbildningar. Eller för dig som vill utveckla din keramik som hobby.

Ansök här!

Christine Jansa

Lärare, folkhögskola
Telefonnummer
E-post
Senast uppdaterad: 2017-10-18 12:34