Allmän kurs - Högskoleförberedande

Utveckla din studieteknik och förbered dig inför högre studier. Genom att arbeta tillsammans med andra och i grupp kommer du nå dina mål på nya och roliga sätt.

Allmän kurs - Högskoleförberedande

Allmän kurs är till för dig som vill ta upp dina studier igen. Drömmer du om att studera vidare i framtiden? Folkhögskolan är ett alternativ till gymnasiet och vuxenutbildningar. Tillsammans skapar vi en kreativ studiemiljö genom samarbete mellan ämnen. Tematiska studier är en viktig del som genomsyrar hela året. 

Inriktningen upptar två halvdagar i veckan. Resterande del av veckan läser du ur skolans allmänna ämnesutbud. Det gör det möjligt för dig att komplettera dina tidigare studier med nya behörigheter samt få omdöme och grundläggande behörighet till högskola och yrkeshögskola.

Vi har även ämnen som ger särskild behörighet. Utbildningen är på heltid. Samtal, gemenskap och deltagande är en viktig del i vår pedagogik.

Kursinnehåll

Kursen är behörighetsgivande och du läser gymnasiegemensamma ämnen, svenska, engelska, matematik, samhällskunskap, naturkunskap, historia och religion. Flera av ämnena kan läsas på olika nivåer. Studierna är i stor utsträckning anpassade till dina förkunskaper vilket betyder att du läser på den nivå som passar dig. 

Utöver ämnesstudier sker även ämnesövergripande studier, temaveckor och olika typer av projekt. Som deltagare kommer du få mycket tid och utrymme att utvecklas och förbereda dig på högre studier.

Innehåll i inriktnigen Högskoleförberedande

 • Studieteknik – hur kan vi blir bättre på att samla information, analysera en text, använda källhänvisningar med mera 
 • Återhämtning – vi diskuterar sömn, mat och motionens betydelse för att må bra och för att lyckas med studierna. Teori blandas med mer praktiska moment  
 • Egen utvecklingsplan – skapa din egna plan för läsåret och framtida studier eller yrkesliv. Du kommer få ta fram specifika moment som du vill fördjupa dig i och möjlighet att arbeta vidare med 
 • Studiebesök – vi besöker högskolor, universitet, yrkeshögskolor och andra platser som vi bestämmer gemensamt 
 • Högskoleprovet – Du kommer få tid att arbeta med förberedelser inför högskoleprovet

Vi erbjuder följande behörighetsgivande ämnen

 • Engelska 
 • Matematik 
 • Religionskunskap 
 • Samhällskunskap 
 • Naturkunskap 
 • Svenska 

Arbetssätt

Kursen är för dig som vill få tid att utvecka din studieteknik och förbereda dig inför högre studier. Genom att arbeta tillsammans och i grupp kommer du vara väl förberedd inför nästa steg oavsett vilka studier du väljer att fortsätta med i framtiden. 

Förkunskapskrav

Du ska ha fyllt 18 år samma år som kursen startar. Hur lång tid du behöver gå allmän kurs beror på vad du studerat tidigare och vad du har för syfte med dina studier. Skolan kan i vissa speciella fall ge undantag. Det finns ingen övre åldersgräns.

Efter avslutad kurs

Du få ett gemensamt studieomdöme för alla ämnen du deltagit i. Studieomdömet bedömer inte bara faktakunskap hos dig, utan också din studieförmåga. Dessutom får du ett separat intyg över de behörigheter du klarat. Med studieomdömet kan du antas i den speciella folkhögskolekvoten när du söker till högskolan.

Övrig fakta om kursen

 • Studietakt: Helfart
 • Kurslängd: 38 veckor

Kostnader

Undervisningen på folkhögskolan är kostnadsfri och studiemedelsberättigande.

Du betalar en serviceavgift på 1700 kr per termin och då ingår:

 • Office 365
 • Digitala läromedel samt ev. kurslitteratur
 • Olycksfallsförsäkring som gäller dygnet runt under terminen

 

Övrig fakta

Förkunskapskrav

Du ska ha fyllt 18 år samma år som kursen startar. 

Efter avslutad kurs

Du få ett gemensamt studieomdöme för alla ämnen du deltagit i. Studieomdömet bedömer inte bara faktakunskap hos dig, utan också din studieförmåga. Dessutom får du ett separat intyg över de behörigheter du klarat. Med studieomdömet kan du antas i den speciella folkhögskolekvoten när du söker till högskolan.

Läsårstider 2024–2025

Hösttermin 2024: 20 augusti – 18 december
Vårtermin 2025: 7 januari – 23 maj

Ledighet

Höstlov: 28 oktober – 1 november
Sportlov: 17 februari – 21 februari
Lediga dagar: 17 april, 2 maj

Kostnader

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

 • Lorem
 • Ipsum
 • Dolor sit amet

Att bo på internat

Grebbestads folkhögskola har ett internat på skolans område. Att bo på internat skapar en unik gemenskap. Många som bott på internat säger att de där fått vänner för livet. Andra berättar om tryggheten att flytta hemifrån men ändå inte fullt ut. I avgiften ingår frukost och lunch under skoldagarna.

Michal Puciato

Lärare, folkhögskola

Telefonnummer

Kontor: 0525 - 19920

Kajsa Thorén

Lärare, folkhögskola

Telefonnummer

Kontor: 0525 - 19920