Allmänna kurser
Vill du lära dig nya saker och utvecklas som människa. Hos oss på Grebbestads folkhögskola har du chansen att förverkliga dina drömmar.
Det här är allmän kurs
Folkhögskola är en unik studieform för alla som fyllt 18 år. Det är en mötesplats för människor i olika åldrar och med olika bakgrund och erfarenheter.
Saknar du hela eller delar av gymnasiet är detta utbildningen för dig. Folkhögskolan är ett alternativ till gymnasiet och vuxenutbildningen. För att få grundläggande behörighet kan du studera 1-3 år beroende på vad du har med dig i betyg och intyg sedan tidigare. Tillsammans skapar vi en kreativ studiemiljö och en väg till högre studier.
Du har stora möjligheter att själv påverka både innehåll och arbetsformer i kurserna, genom ditt deltagande ”färgar” du dem. Du tar själv ett stort ansvar för din egen utveckling. Samarbete med andra, diskussioner och grupparbeten är viktiga inslag. Det är tillsammans med andra, när vi diskuterar, lyssnar och delar med oss av oss själva, som vi kan komma till nya insikter. Till studierna räknas också temadagar, studieresor och gemensamma aktiviteter m.m.
Genom tematiska studier skapar vi möjligheter att utforma året tillsammans.
Läraren fungerar snarare som en handledare och inspiratör för dig i din kunskapsprocess, än den som talar om ”de rätta svaren” för dig.
På kursen finns möjlighet att läsa de ämnen som du behöver för att slutföra dina studier på gymnasienivå och få grundläggande behörighet för högskola och yrkeshögskola.
Dessa är: svenska, engelska, matematik, naturkunskap, samhällskunskap, historia och religion.
Du har även möjlighet att läsa in något ämne på grundläggande nivå.
Vi har även ämnen som ger särskild behörighet.
Utbildningen är på heltid, fem dagar/vecka. Samtal, gemenskap och deltagande är en viktig del i vår pedagogik.
På Grebbestads folkhögskola läser du allmän kurs med inriktningar.
Våra inriktningar
Läs mer om
innehållskraven för grundläggande behörighet på högskola och yrkeshögskola här
Omdöme
På folkhögskola ger vi inte vanliga betyg. Efter varje fullgjort år på Allmän kurs får du istället ett studieomdöme. Studieomdömet är en sammanfattande bedömning av studieförmågan under hela läsåret. Det är folkhögskolans egen form av bedömning av den studerandes förmåga till vidare studier och kan användas som urval i kombination med intyg som styrker behörigheten.
För att få omdöme krävs ett fullgjort år på allmän kurs med hög närvaro, dvs att läsåret blir godkänt.
För att få intyg om grundläggande behörighet, vilket motsvarar examensbevis, krävs att du fullgjort tidskravet.
Vill du söka vidare till högskola eller universitet efter folkhögskola rekommenderar vi dig att även skriva högskoleprovet. Då kan du antas både i folkhögskolekvoten samt i högskoleprovets kvotgrupp.
Titta gärna på den här filmen som ger dig en bra bild över vad studiomdömet är.
Kostnader
Undervisningen på folkhögskolan är kostnadsfri och studiemedelsberättigande. Du betalar för läromedel, studiebesök och material. Mer information om kostnader kan du läsa under respektive program. Alla studerande betalar en avgift på 1700 kronor per termin. I avgiften ingår: mat och fika vid olika sammankomster, försäkringsskydd under din studietid samt tryckt material. Kostnad för kurslitteratur kan tillkomma.
Åldersgräns
För att få gå på folkhögskola måste man fylla 18 år det år som kursen börjar. Det finns ingen övre åldersgräns.
Ansökan och antagning
Ansökan till allmänna kurser är löpande fram till kursstart. Du ansöker via mina sidor på SchoolSoft. Länk till ansökan finns vid respektive kurs.
Skriv ett personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker just den här utbildningen. Bifoga personbevis, betyg, arbetsintyg och andra dokument som kan vara av värde för antagningen.