Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Allmän kurs Hälsa och livsstil-Kursen är inställd 2021-2022

Mår du bra inuti syns det utanpå och tvärt om. Ett lätt tryck kan göra hela skillnaden. Men hur får man hälsan, och hur ger man den? Efter ett år har du kanske svaret. Komplettera samtidigt dina grundläggande behörigheter för högskola och yrkeshögskola.

Det här är allmän kurs

Allmän kurs är till för dig som vill ta upp dina studier igen. Drömmer du om att studera vidare i framtiden? Folkhögskolan är ett alternativ till gymnasiet och vuxenutbildningar. Tillsammans skapar vi en kreativ studiemiljö.

På kursen finns möjlighet att läsa de  ämnen som du behöver  för att slutföra dina studier på gymnasienivå och få grundläggande behörighet för högskola och yrkeshögskola. Dessa är: svenska, engelska, matematik, naturkunskap, samhällskunskap, historia och religion.

Vi har även ämnen som ger särskild behörighet. Utbildningen är på heltid. Samtal, gemenskap och deltagande är en viktig del i vår pedagogik.

Inriktning Hälsa och livstil

Kursen introducerar dig i ämnen som handlar om många olika aspekter av hälsa. Passar dig som vill ha en grund innan du söker vidare som exempelvis idrottslärare, pt, massör, sjukgymnast eller hälsopedagog. Du får lära dig mer om vad det innebär att leva ett hälsosamt liv och hur man kan göra det. Vi diskuterar hur livsstil och levnadsvanor påverkar vår hälsa. I alla kursmoment varvar vi teori och praktik. Inom träningsläran testar vi på olika träningsformer varvat med studier om människokroppens funktion. Du kommer även att lära dig svensk klassisk massage, leda en gruppträning och grundläggande anatomi och kost-och näringslära samt pröva på avkopplande aktiviteter.

Vi gör en del studiebesök och vi kommer att vistas mycket ute i den vackra naturen och ta vara på naturens rekreationsmöjligheter.

Ämnen vi läser

  • Träningslära
  • Massage
  • Anatomi
  •  Fysiologi
  •  Kost-och näringslära
  •  Naturen som rekreationsarena
  •  Hälsopedagogik

Omdöme

Folkhögskolan ger inte vanliga betyg. I stället får du ett gemensamt studieomdöme för alla ämnen du deltagit i. Studieomdömet bedömer inte bara faktakunskap hos dig, utan också din studieförmåga. Dessutom får du ett separat intyg över de behörigheter du klarat. Med studieomdömet kan du antas i den speciella folkhögskolekvoten när du söker till högskolan.

Kostnader

Undervisningen på folkhögskolan är kostnadsfri och studiemedelsberättigande. Du betalar för läromedel och studiebesök ca 1200 kr per läsår. Alla studerande betalar en serviceavgift på 1700 kronor per termin. I avgiften ingår: mat och fika vid olika sammankomster, försäkringsskydd under din studietid samt tryckt material.

Ansökan och antagning

För att få gå på folkhögskola måste man fylla 18 år det år som kursen börjar. Skolan kan i vissa speciella fall ge undantag. Det finns ingen övre åldersgräns.

Ansökan och antagning till allmänna kurser är löpande fram till kursstart. Terminen startar den 24 augusti 2021.

Skriv ett personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker just den här utbildningen. Bifoga också ifylld anmälningsblankett, personbevis, betyg, arbetsintyg och andra dokument som kan vara av värde för antagningen.

Läs mer om Allmän kurs

Läs mer om vad det innebär att gå på Allmän kurs här.

Ingrid Ellmin

Lärare, folkhögskola
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2021-07-05 12:01