Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Särskild kurs Keramik

En grundkurs för dig som vill dreja och skulptera i keramik. Vi inriktar oss på brukskeramik, vilket ger en bra grund för den framtida keramikern, krukmakaren och för vidare studier.

Keramikkursen är en utbildning för dig som vill få en grundutbildning i framförallt drejning. Vi inriktar oss på brukskeramik och stor vikt läggs vid hantverket, vilket ger en bra grund för den framtida keramikern eller för vidare studier. Du får kunskaper i olika bränningar och hur man blandar glasyrer, skulptering och andra sätt att forma leran.

Vi börjar hösten med att bränna raku och svartgods utomhus. Drejningen börjar vi med att träna olika grepp och tekniker vilket ger en bra förutsättning för att gå vidare. Varje deltagare har en egen arbetsplats/drejskiva. Verkstaden är öppen för dig så att du kan fortsätta att jobba på kvällar, helger och lov. Hantverkshuset har stora, ljusa och rymliga lokaler och är mycket välutrustad med elugn, gasugn och nytillskottet är en saltugn som man eldar med ved och saltglaserar i.

På höstterminen arbetar vi med lergodslera, den terrakottafärgade som finns att bryta i naturen. Dekorer och infärgningar gör man då huvudsakligen med engober och provar dess möjligheter. Tyngdpunkten läggs på drejningen.

På vårterminen drejar vi i stengodslera. Pratar form och funktion och drejar brukskeramik . Vi har glasyrteori och blandar glasyrer, bränner reducerande och oxiderande bränningar och ser bl. a. hur samma glasyr och lera kan ändra utseende beroende på typ av bränning. Saltbränningar gör vi på våren.

Förutom att dreja muggar, tekannor, krukor och fat skulpterar vi och jobbar med individuella projekt, ringlar stora krukor, åker på studiebesök och har utställningar. Vi lär oss om att bygga en utställning och hur man presenterar sina föremål.

Ämnen vi läser

  • Grunderna i drejning
  • Olika dekormetoder
  • Glasyrkunskap
  • Olika bränningar, el, gas, ved
  • Skulptur
  • Keramiska formningstekniker såsom tumma, kavla
  • Ringla stora krukor
  • Studieresor
  • Kroki
  • Verktygstillverkning

Om profil/särskilda kurser:

På en särskild kurs ägnar man hela veckan åt specialämne och närliggande ämnen. På Grebbestads folkhögskola går särskilda kurser på heltid, vilket motsvarar ca 20 timmar i veckan. Särskild kurs läser inte allmänna ämnen.

Färg och form

På färg och form som är kopplad till keramiken, provar vi olika dekormetoder med oxider, färgkroppar och engober, vi pratar och skissar på form och funktion, gör stämplar och en del verktyg.

Kroki

På krokin skissar du människans anatomi efter modell. Det handlar om seendet, att kunna få ner det du verkligen ser på ett papper. Du tränar ditt öga för form.

Bild

Vi arbeta med olika tekniker, akvarell, akryl, pastell m.m.

Studiebesök & föreläsare

Under kursen kommer vi att åka på studiebesök till olika högskolor och museer. Under året har vi schemabrytande aktiviteter för hela skolan där alla deltar. Vi har en kurs i glasyrkunskap som leds av en gästlärare.

Kostnader

Själva utbildningen är kostnadsfri och studiemedelsberättigande. Du får själv betala för eventuellt material och studieresor vilket sammanlagt uppskattas till ca 10 000 kronor. Alla studerande betalar också en serviceavgift på 1700 kronor per termin. I avgiften ingår mat och fika vid olika sammankomster, försäkringsskydd under din studietid samt tryckt material.

Vad krävs för att söka?

Du ska fylla minst 18 år det år som kursen startar.

Ansökan & antagning

Skriv ett personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker just den här utbildningen. Bifoga ifylld anmälningsblankett, personbevis, betyg, arbetsintyg och andra dokument som kan vara av värde för antagningen. Sista ansökningsdag är den 15 april 2021.

Ansökan görs digitalt via länk här nedanför

Framtiden

Efter avslutat kurs får du ett intyg med kursmomenten.
Målet med utbildningen är att du ska du ha fått en bra bas för fortsatta studier eller egen verksamhet inom keramik och design.

 

 

Ansök här!

Christine Jansa

Lärare, folkhögskola
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2016-04-28 15:35