Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Särskild kurs Keramik

Från lera till kopp, en grundkurs för dig som vill dreja och skapa keramik. 

Kursen är inriktad på brukskeramik och fokus ligger på drejningsteknik vilket ger en bra grund för den framtida keramikern eller för vidare studier. Målet med utbildningen är att du ska ha en stabil grund inom det keramiska hantverket, vara självgående i en keramikverkstad och utveckla ett hållbart, långsiktigt arbetssätt. 

Under året kommer du få en egen arbetsplats/drejskiva som du har fri tillgång till även utanför lektionstiden. Verkstaden är öppen för dig på kvällar, helger och lov. Hantverkshuset har stora, ljusa och rymliga lokaler och är utrustad med ett välfyllt glasyrrum, elugn, gasugn samt en egen ugnsgård med vedeldade keramikugnar. 

Du kommer få lära dig arbeta med olika sorters leror däribland lergods, stengods och porslin. Du kommer få lära dig hur du bränner din keramik på olika sätt med el, gas och ved. Du kommer också få lära dig olika sätt att dekorera din keramik samt lära dig glasyrteori och att blanda egna glasyrer. 

Förutom att dreja muggar, tekannor och skålar skulpterar vi och jobbar med individuella projekt, ringlar stora krukor, åker på studiebesök och har utställningar.  
 
En viktig del i våra hantverkskurser är arbetet och samtalen som uppstår i verkstäderna. Där inspirerar vi varandra. Genom att aktivt delta i kursen delar vi med oss av vår kunskap och på så sätt stärker vi varandras arbete. 

Om profil/särskilda kurser: 

På en särskild kurs ägnar man hela veckan åt specialämne och närliggande ämnen. På Grebbestads folkhögskola går särskilda kurser på heltid, vilket motsvarar ca 20 timmar i veckan. Särskild kurs läser inte allmänna ämnen. 

Kostnader 

Utbildningen är kostnadsfri och studiemedelsberättigande. Kostnad för material och studieresor tillkommer vilket sammanlagt uppskattas till ca 10 000 kronor. Därtill kommer en bildavgift på 600 kr. Alla studerande betalar också en serviceavgift på 1700 kronor per termin. I avgiften ingår mat och fika vid olika sammankomster och försäkringsskydd under din studietid. 

Vad krävs för att söka? 

Du ska fylla minst 18 år det år som kursen startar. 

Ansökan & antagning 

Skriv ett personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker just den här utbildningen. Bifoga ifylld anmälningsblankett, personbevis, betyg, arbetsintyg och andra dokument som kan vara av värde för antagningen. Sista ansökningsdag är den 18 april 2022. Kursen startar 23 augusti.

Ansökan görs digitalt via länk här nedanför 

Framtiden 

Efter avslutat kurs får du ett intyg med kursmomenten. 
Målet med utbildningen är att du ska du ha fått en stabil bas för fortsatta studier och kunna arbeta självgående i en keramikverkstad. Detta mål uppnås genom aktivt deltagande under utbildningens gång. 

Ansök här!

Anna Nordling

Lärare, folkhögskola
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2022-01-25 09:10