Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Kock – inriktning marina och närproducerade råvaror

Kursen vänder sig till dig som vill utveckla dina kunskaper inom matlagning och livsmedelsförädling med fokus på hållbarhet och minskat miljöavtryck. Jobbar du, har du jobbat som kock eller har du erfarenhet av matlagning. Kursen passar dig som har tidigare erfarenheter och utbildning inom mat och livsmedelsbranschen. Vill du fördjupa dina kunskaper inom hållbar mat från hav, skog och jord är det här kursen för dig.

Vi kommer att utgå ifrån de kunskaper du bär med dig och utveckla dessa tillsammans med gruppen, samtidigt skaffar du dig ny kunskap inom området marina och hållbara råvaror. Du kommer att få en specialiserad kurs för vidare utveckling inom matyrket.

Förutom metodisk matlagning i köket kommer vi att utifrån säsong också införskaffa våra råvaror genom lokala och hållbara producenter. Detta kommer även att ske genom fiske av skaldjur och skörd av tång och alternativa råvaror i våra friska, salta vatten i norra Bohuslän. Vi kommer att arbeta med både traditionella råvaror och med ”nya råvaror”. Detta för att öka bredden av utnyttjade resurser från naturen och därmed minska trycket på traditionella och överexploaterade råvaror och minska miljöavtrycket. Vi kommer också lära oss att analysera om råvaror är eller har möjlighet att bli hållbara och om de miljöaspekter som ligger runt detta.

Syftet med kursen är att ge ökade kunskaper inom området marina och hållbara råvaror. Kursen ska ge möjligheten till personlig utveckling och att låta dig som deltagare hitta din nisch inom livsmedelsnäringen och bidra till en hållbar samhällsutveckling. Målet är att du efter kursen ska ha såväl gedigen kunskap i ämnet marina och hållbara råvaror som goda kontakter med producenter.

Ämnen vi läser

Kursen är uppdelad i fyra ämnesområden som berör ämnet marina och hållbara råvaror. Alltifrån den grundläggande ekologin till måltidens uppbyggnad, de metodiska momenten i köket och hållbarhetskalkylering.

Måltidskunskap

  • måltidens uppbyggnad och tanke
  • lokala råvaror
  • livsmedelshistoria
  • näringslära
  • hållbarhetskalkylering

Praktiskt arbete

  • hantering och tillagning av råvaror från hav, jord och skog
  • experimentell och hållbar matlagning
  • inhämtning av råvaror.
  • studiebesök hos livsmedelsproducenter
  • verksamhetspraktik
  • HACCP 1 & 2

Blå livsmiljöer och havets ekologi

  • marinbiologi
  • hållbart fiske
  • marina odlingar och havsbruk.
  • handelsplatser och möjliga handelsvägar.
  • fångstmetoder och påverkan av havsmiljö
  • marina landbaserade odlingar

Gröna livsmiljöer och markens ekologi

  • markens och skogens biologi
  • hållbara odlingar
  • livsmedelskedjor och nya marknadsplatser
  • grönt lantbruk
  • vilthägn, uppfödning och miljöpåverkan

Om särskilda kurser

På en särskild kurs ägnar man hela veckan åt specialämne och närliggande ämnen. På Grebbestads folkhögskola går särskilda kurser på heltid, vilket motsvarar 20 timmar i veckan. 

Studiemiljö, studiebesök & föreläsare

Kursen bygger till stor del på kursdeltagarnas erfarenheter men även på våra lärares gedigna kunskap med inspel från etablerade gästföreläsare och kunniga producenter.

Vi kommer att arbete teoretiskt i skolmiljön genom föreläsningar och tematiska studier. De praktiska momenten är lika viktiga och där kommer vi att vara ute i fält med såväl insamling av råvaror som studiebesök och arbete hos lokala producenter. Viss del av kursen kommer att bestå av yrkespraktik i restaurangkök eller i producentled.

Framtiden

Efter avslutat kurs får du ett intyg med kursmomenten.

Kostnader

Själva utbildningen är kostnadsfri och studiemedelsberättigande. Du betalar en serviceavgift på 1700 kronor per termin. I avgiften ingår: mat och fika vid olika sammankomster, försäkringsskydd under din studietid samt tryckt material. Kostnad för material som hör kursen till är ca 5000 kr/läsår.

Kurstider

Kursen omfattar 38 veckor. Kursen och omfattningen är 100%

Vad krävs för att söka?

Grundläggande behörighet för yrkeshögskola. För att tillgodogöra dig utbildningen tror vi att det är bra med några års erfarenhet från restaurang- eller livsmedelsbranschen. Men annan erfarenhet från marina- eller gröna näringen kan också kvalificera dig för kursen. 

Kursen är CSN-berättigad på eftergymnasial nivå. För att söka behöver du vara behörig för yrkeshögskola. 

Ansökan och antagning

Kursen är pausad läsåret 23-24.

 

 

 

Stefan Sandersnäs

Lärare, folkhögskola
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2023-03-17 14:34