Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Särskild kurs Textilt hantverk - grund

Det här kursen är för dig som vill arbeta i textila material och lära dig hantverket från grunden. Kursen ger dig en bra kunskap och erfarenheter för vidare studier inom det textila området.

Under ett år på textil-grundkurs går vi igenom en mängd olika textila tekniker som broderi, färgning, spånad (att spinna garn), vävning, klädsömnad etc. Detta är tekniker som gör det möjligt för dig att skapa textila arbeten från grunden.
 
I varje kursmoment får du jobba med arbetsprocessen från idé till färdig produkt. Färg och form och skisstekniker ingår i det egna designarbetet. Det ger dig en god kunskap över samspelet mellan hantverk, design och textila material.

En viktig del i våra hantverkskurser är arbetet och samtalen som uppstår i verkstäderna. Där inspirerar vi varandra. Genom att aktivt delta i kursen delar vi med oss av vår kunskap och på så sätt stärker vi varandras arbete.

Våra undervisningslokaler är välutrustade och inspirerande miljöer med fint ljusinsläpp som du har tillgång till även efter lektionstid.

Ämnen vi läser

  • Materiallära
  • Spånad
  • Broderi
  • Återbruk
  • Färgning
  • Sömnad
  • Vävning
  • Färg och form
  • Skisstekniker

Om profil/särskilda kurser

På en särskild kurs ägnar man hela veckan åt specialämne och närliggande ämnen. På Grebbestads folkhögskola går särskilda kurser på heltid, vilket motsvarar 20 timmar i veckan. Särskild kurs läser inte allmänna ämnen.

Studiebesök & Föreläsare

Under kursen kommer vi att åka på studiebesök till olika högskolor och museer. Under året har vi schemabrytande aktiviteter för hela skolan där alla deltar.

Kostnader

Själva utbildningen är kostnadsfri och studiemedelsberättigande. Du får själv betala för material och studieresor cirka 6000 kronor för hela läsåret. Alla studerande betalar en serviceavgift på 1700 kronor per termin. I avgiften ingår: mat och fika vid olika sammankomster, försäkringsskydd under din studietid samt tryckt material.

Vad krävs för att söka?

Du måste fylla minst 18 år under året som kursen startar och ha ett intresse för vävning och sömnad.

Ansökan & antagning

Skriv ett personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker just den här utbildningen. Bifoga ifylld anmälningsblankett, personbevis, betyg, arbetsintyg och andra dokument som kan vara av värde för antagningen. Sista ansökningsdag är 18 april 2022. Läsåret startar den 23 augusti.

Ansökan görs digitalt via länk här nedanför

Framtiden

Efter avslutat kurs får du ett intyg med kursmomenten och närvaro.
Målet med utbildningen är att du ska du ha fått en bra bas för fortsatta studier eller egen verksamhet inom textil och design.

Maiko Tanaka

Lärare, folkhögskola
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2022-01-12 14:47