Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Särskild kurs Trä - grundkurs

Från slev till skåp. I denna ettåriga utbildning får du grundläggande kunskaper inom slöjd, bild, form och möbelsnickeri.

Kursens huvudämnen är trähantverk samt bild och form som är schemalagda hela läsåret. Du får lära känna olika träslag och traditionella slöjdtekniker och grunderna inom möbelhantverk och möbelsnickeri. Du formger alla dina föremål själv.

För att få en bra materialkännedom inleder vi året med traditionella handverktyg, slöjdtekniker och ytbehandlingsmetoder. Efter ungefär en månad börjar vi att arbeta med hantverksmässigt möbelsnickeri och fortsätter med det resten av läsåret.

Inom möbelsnickeri kommer vi att gå igenom olika sammansättningsmetoder såsom sargtappning, gradning, sinkning m.m. Med dessa kunskaper som grund tillverkar vi pallar, skåp och andra möbler med hantverket som grund.

Eftersom du utför hela processen från idé till färdig produkt lägger vi stor fokus på studier av färg och form, rumslighet och visualiseringsteknik. Du får då en god överblick över det viktiga samspelet mellan formgivning, trä, dess verktyg och dina händer. Formgivningen kommer till stora del ligga som grund för våra samtal och det är genom medvetna val vi skapar en lärprocess och den personliga utvecklingen.

För att utvecklas under utbildningen och slutföra dina projekt kan du behöva arbeta i verkstaden utanför din lärarledda undervisningstid. Undervisningssalen för trähantverk delas med Trä- påbyggnadskurs. Det ger stora möjligheter till lärande mellan olika kunskapsnivåer och ett socialt sammanhang.

Under ditt läsår på Grebbestads Folkhögskola kommer vi även göra ett antal studieresor.

 

Ämnen vi läser 

  • Materiallära
  • Möbelkonstruktion
  • Ritteknik
  • Verktygens vård och handhavande
  • Maskinernas vård och handhavande
  • Sammansättningstekniker
  • Formlära
  • Skiss- och visualiseringsteknik
  • Färglära
  • Presentation- och utställningsteknik

Om särskilda kurser:

På en särskild kurs ägnar man hela veckan åt specialämne och närliggande ämnen. På Grebbestads folkhögskola går särskilda kurser på heltid, vilket motsvarar 20 timmar i veckan. Särskild kurs läser inte allmänna ämnen.

Studiebesök & föreläsare

Under kursen kommer vi att åka på studiebesök till olika museer och till möbelmässan. Under året har vi schemabrytande aktiviteter för hela skolan där alla deltar.

Kostnader

Själva utbildningen är kostnadsfri och studiemedelsberättigande. Du får själv betala för virke och övrigt material som behövs för dina arbeten. Kostnaden beror bl.a. på val av träslag och storlek på projekt, men uppskattas till cirka 3- 6000 kr för hela läsåret. Vi delar upp kostnaderna för egen skyddsutrustning och gemensamma förbrukningsmaterial, kostnaden för detta är cirka 600 kronor per termin och deltagare. Alla studerande betalar också en serviceavgift på 1700 kronor per termin. I avgiften ingår: mat och fika vid olika sammankomster, försäkringsskydd under din studietid samt tryckt material.

Vad krävs för att söka?

Du måste fylla minst 18 år under året som kursen startar och ha ett intresse för trä och möbelhantverk.

Ansökan & antagning

Skriv ett personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker just den här utbildningen. Bifoga ifylld anmälningsblankett, personbevis, betyg, arbetsintyg och andra dokument som kan vara av värde för antagningen. Ansökningstiden är förlängd! Välkommen med din ansökan.

Ansökan görs digitalt via länk här nedanför

Framtiden

Efter att du avslutat kursen är målet att du fått en bra bas inom möbelsnickeri/trähantverk för fortsatta studier på vår kurs "trä-möbelhantverk" eller andra hantverksutbildningar. Eller för dig som vill utveckla ditt snickeri som hobby.

 

 

Mats Libens

Lärare/folkh sem
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Mya Johnnyson

Lärare, folkhögskola
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2021-06-16 15:16