Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Särskild kurs Trä - grundkurs

Från slev till skåp. I denna ettåriga utbildning får du grundläggande kunskaper inom slöjd och möbelsnickeri.

Kursen innehåller bland annat träteknik, grundläggande färglära, skissteknik, kroki. Du får lära känna olika träslag och traditionella slöjdtekniker och vi lägger även grunderna inom möbelhantverk och möbelsnickeri där du själv kommer att formge alla dina föremål. 

För att få en bra materialkännedom inleder vi året med en introduktion i arbete med handverktyg och slöjdtekniker. Efter ungefär en månad börjar vi att arbeta med hantverksmässigt möbelsnickeri och fortsätter med det resten av läsåret. Inom möbelsnickeri kommer vi att gå igenom olika sammansättningmetoder så som sargtappning, gradning, sinkning m.m. Med dessa kunskaper tillverkar vi pallar, skåp och andra möbler med hantverket som grund. Du kommer även få en viss maskinkännedom under ditt första år. 

I ditt arbete kommer du jobba från skiss till färdig möbel. Du får handledning i så väl formgivningen som i tekniska lösningar. På bildlektionerna kommer du att få verktyg för att kunna visualisera dina ideèr. 

För att du skall hinna med förutsätter utbildningen att du arbetar en del i träsalen även under fritiden. 

Under ditt läsår på Grebbestads Folkhögskola kommer vi även göra ett antal studieresor, där möbelmässan i Stockholm brukar vara en stående punkt 

Ämnen vi läser 

  • Materiallära 
  • Möbelkonstruktion 
  • Ritteknik 
  • Verktygens vård och handhavande 
  • Maskinernas vård och handhavande 
  • Sammansättningstekniker 
  • Formgivning 
  • Färglära

Om särskilda kurser:

På en särskild kurs ägnar man hela veckan åt specialämne och närliggande ämnen. På Grebbestads folkhögskola går särskilda kurser på heltid, vilket motsvarar ca 30 lektioner i veckan. Särskild kurs läser inte allmänna ämnen.

Studiebesök & föreläsare

Under kursen kommer vi att åka på studiebesök till olika museer och till möbelmässan. Under året har vi schemabrytande aktiviteter för hela skolan där alla deltar.

Kostnader

Själva utbildningen är kostnadsfri och studiemedelsberättigande. Du får själv betala för virke och övrigt material som behövs för dina arbeten. Kostnaden beror bl.a. på val av träslag, men kan uppskattas till cirka 4500 kr för hela läsåret. Vi delar upp kostnaderna för egen skyddsutrustning och gemensamma förbrukningsmaterial, kostnaden för detta är cirka 600 kr per termin och deltagare. Alla studerande betalar också en serviceavgift på 600 kronor per termin. I avgiften ingår: mat och fika vid olika sammankomster, försäkringsskydd under din studietid samt tryckt material.

Vad krävs för att söka?

Du måste fylla minst 18 år under året som kursen startar och ha ett intresse för trä och möbelhantverk.

Ansökan & antagning

Skriv ett personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker just den här utbildningen. Bifoga personbevis, betyg, arbetsintyg och andra dokument som kan vara av värde för antagningen.

Sista ansökningsdag är 1 maj 2019 sista ansökningsdagen. Obs! I mån av plats sker löpande antagning fram till kursstart.

Ansökan görs digitalt via länk här nedanför. 

Framtiden

Efter att du avslutat kursen är målet att du fått en bra bas inom möbelsnickeri/trähantverk för fortsatta studier på vår kurs "trä-möbelhantverk" eller andra hantverksutbildningar. Eller för dig som vill utveckla ditt snickeri som hobby.

 

 

Ansök här!

Mats Libens

Lärare/folkh sem
Telefonnummer

Mya Johnnyson

Lärare, folkhögskola
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2019-08-15 15:45