Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Särskild kurs Trä - möbelhantverk

Skissa, formge och bygg dina egna möbler. Ett år där du fördjupar dina kunskaper inom möbelhantverk, bild och form.

Trä-möbelhantverk är en fördjupningskurs i hantverksmässigt möbelsnickeri. Kursens huvudämnen är trähantverk samt bild och form som är schemalagda hela läsåret

Vi repeterar och utvecklar dina maskinkunskaper, fördjupar oss i hantverket, ytbehandling och verktygsvård. Du formger alla dina föremål själv.

Vi inleder året med en kortare uppgift där du ges möjligheten att repetera dina tidigare kunskaper inom trähantverk och sammansättningstekniker.

Vidare kommer du få en längre uppgift som sträcker över hela höstterminen. Under denna period kommer vi introducera nya maskiner och tekniker och du kommer få lära dig metoder för att kunna skapa en arbetsplanering som passar dig.

När våren kommer är det fokus på stolar där vi introducerar formpressning och basning som teknik. I samband med detta åker vi på en studieresa. Under terminen kommer det även läggas in workshops med kortare uppgifter.

För att utvecklas under utbildningen och slutföra dina projekt kan du behöva arbeta i verkstaden utanför din lärarledda undervisningstid. Undervisningssalen för trähantverk delas med Trä- grundkurs. Det ger stora möjligheter till lärande mellan olika kunskapsnivåer och ett socialt sammanhang.

Ämnen vi läser

  • Materiallära
  • Möbelkonstruktion
  • Ritteknik
  • Verktygens vård och handhavande
  • Maskinernas vård och handhavande
  • Sammansättningstekniker
  • Formlära
  • Skiss- och visualiseringsteknik
  • Färglära
  • Presentation- och utställningsteknik

Om särskilda kurser:

På en särskild kurs ägnar man hela veckan åt specialämne och närliggande ämnen. På Grebbestads folkhögskola går särskilda kurser på heltid, vilket motsvarar 20 timmar i veckan. Särskild kurs läser inte allmänna ämnen.

Vad krävs för att söka?

Grundläggande behörighet för yrkeshögskola. 

Studiebesök & föreläsare

Vi gör ett antal studiebesök under året bl.a. på museer och några högskolor. Möbelmässan i Stockholm brukar vara en stående punkt  Under året har vi schemabrytande aktiviteter för hela skolan där alla deltar. 

Kostnader

Själva utbildningen är kostnadsfri och studiemedelsberättigande. Du får själv betala för virke och övrigt material som behövs för dina arbeten. Kostnaden beror bl.a. på val av träslag och storlek på projekt, men uppskattas till cirka 4 - 8000 kr för hela läsåret. Vi delar upp kostnaderna för egen skyddsutrustning och gemensamma förbrukningsmaterial, kostnaden för detta är cirka 600 kronor per termin och deltagare. Alla studerande betalar också en serviceavgift på 1700 kronor per termin. I avgiften ingår: mat och fika vid olika sammankomster, försäkringsskydd under din studietid samt tryckt material.

Ansökan & antagning

Skriv ett personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker just den här utbildningen. Bifoga ifylld anmälningsblankett, personbevis, betyg, arbetsintyg och andra dokument som kan vara av värde för antagningen. Sista ansökningsdag är 15 april 2021.

Ansökan görs digitalt via länk här nedanför

Arbetsprover skickar du in till oss. Dessa ska bestå av tre A4-sidor i Pdf-format. På dessa sidor visar du bilder på möbler eller annat trähantverk du tillverkat, samt foto på teckningar och måleri. Dokumentet laddas upp under dina ansökningar, max filstorlek 10 mb. 

Framtiden

Efter avslutad kurs är målet att du har fått en bra kunskapsbas inför fortsatta studier inom t.ex. möbelsnickeri och möbelhantverk.

Mya Johnnyson

Lärare, folkhögskola
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Mats Libens

Lärare/folkh sem
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2016-04-28 15:38