Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Särskild kurs Trä - möbelhantverk

Skissa, formge och bygg dina egna möbler. Ett år där du fördjupar dina kunskaper inom möbelhantverk. När våren kommer kan du söka till högre utbildningar inom möbelsnickeri eller möbelformgivning.

Det här är en utbildning med fördjupning i möbelsnickeri och möbelformgivning där vi utgår från hantverksmässigt möbelsnickeri. Du formger alla dina möbler själv och vi har löpande handledning i så väl formgivningen som i tekniska lösningar. Vi repetera dina maskinkunskaper och kommer bland annat jobba med formpressning och fräsmallar under våren. 

På bildlektionerna repeterar vi färgläran, jobbar med utställningsteknik och går igenom möblernas stilhistoria. Du har även krokiteckning på schemat som är en bra grund för ditt skissande. Efter året i Grebbestad kommer du att ha en bra grund för fortsatta studier inom möbel och formgivning. 

Ämnen vi läser 

  • Formgivning 
  • Möbelkonstruktion 
  • Maskinkunskap 
  • Krokiteckning 
  • Stilhistoria 
  • Ritteknik 
  • Bild och färglära

Om särskilda kurser:

På en särskild kurs ägnar man hela veckan åt specialämne och närliggande ämnen. På Grebbestads folkhögskola går särskilda kurser på heltid, vilket motsvarar ca 30 lektioner i veckan. Särskild kurs läser inte allmänna ämnen.

Vad krävs för att söka?

Treårigt gymnasium eller motsvarande, samt förkunskaper i trähantverk eller möbelsnickeri. 

Studiebesök & föreläsare

Vi gör ett antal studiebesök under året bl.a. på museer och några högskolor. Under året har vi schemabrytande aktiviteter för hela skolan där alla deltar.

Kostnader

Själva utbildningen är kostnadsfri och studiemedelsberättigande. Du får själv betala för virke och övrigt material som behövs för dina arbeten. Kostnaden beror bl.a. på val av träslag, men uppskattas till cirka 6000 kr för hela läsåret. Vi delar upp kostnaderna för egen skyddsutrustning och gemensamma förbrukningsmaterial, kostnaden för detta är cirka 600 kronor per termin och deltagare. Alla studerande betalar också en serviceavgift på 600 kronor per termin. I avgiften ingår: mat och fika vid olika sammankomster, försäkringsskydd under din studietid samt tryckt material.

Ansökan & antagning

Skriv ett personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker just den här utbildningen. Bifoga personbevis, betyg, arbetsintyg och andra dokument som kan vara av värde för antagningen.

Arbetsprover skickar du in till oss. Dessa ska bestå av tre A4-sidor i Pdf-format. På dessa sidor visar du bilder på möbler eller annat trähantverk du tillverkat, samt foto på teckningar och måleri. Dokumentet laddas upp under dina ansökningar, max filstorlek 10 mb. 

Sista ansökningsdag är 1 maj 2019. Senare ansökningar läggs till reservlistan.

I mån av plats sker löpande antagning fram till kursstart. Ansökan görs digitalt via länk här nedanför. 

Framtiden

Efter avslutad kurs är målet att du har fått en bra kunskapsbas inför fortsatta studier inom t.ex. möbelsnickeri och möbelhantverk.

Ansök här!

Mya Johnnyson

Lärare, folkhögskola
Telefonnummer

Mats Libens

Lärare/folkh sem
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2019-08-15 15:46