Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Särskild kurs Trä - möbelhantverk

Skissa, formge och bygg dina egna möbler. Ett år där du fördjupar dina kunskaper inom möbelhantverk. efter avslutad kurs kan du söka till högre utbildningar inom möbelsnickeri eller möbelformgivning.

Trä-möbelhantverk är en fördjupningskurs i hantverksmässigt möbelsnickeri och möbelformgivning. Vi repeterar, utvecklar dina maskinkunskaper och fördjupar oss i hantverket.

läsåret startar med ett gemensamt projekt där både dina kunskaper kring handverktyg och  maskiner utvecklas. Vi fördjupar oss även i ytbehandling och verktygsvård.

I mitten av terminen kommer du få en längre uppgift som sträcker över hela höstterminen. Under denna period kommer vi introducera nya maskiner och tekniker. Du kommer få lära dig metoder för att kunna skapa en arbetsplanering som passar dig. 

När våren kommer är det fokus på stolar där vi introducerar formpressning och basning som teknik. I samband med detta åker vi på en studieresa. Under terminen kommer det även läggas in workshops med kortare uppgifter.

På bildlektionerna arbetar vi med färglära, utställningsteknik och går igenom möblernas stilhistoria. Du har även krokiteckning på schemat som är en bra grund för ditt skissande. 

För att du ska hinna med alla moment under utbildningen kommer du behöva arbeta i verkstaden utanför din lärarledda undervisningstid.

Ämnen vi läser

 

  • Formgivning
  • Möbelkonstruktion 
  • Maskinkunskap 
  • Krokiteckning 
  • Stilhistoria 
  • Ritteknik 
  • Bild och färglära

Om särskilda kurser:

På en särskild kurs ägnar man hela veckan åt specialämne och närliggande ämnen. På Grebbestads folkhögskola går särskilda kurser på heltid, vilket motsvarar 20 timmar i veckan. Särskild kurs läser inte allmänna ämnen.

Vad krävs för att söka?

Grundläggande behörighet för yrkeshögskola. 

Studiebesök & föreläsare

Vi gör ett antal studiebesök under året bl.a. på museer och några högskolor. Möbelmässan i Stockholm brukar vara en stående punkt  Under året har vi schemabrytande aktiviteter för hela skolan där alla deltar. 

Kostnader

Själva utbildningen är kostnadsfri och studiemedelsberättigande. Du får själv betala för virke och övrigt material som behövs för dina arbeten. Kostnaden beror bl.a. på val av träslag, men uppskattas till cirka 6000 kr för hela läsåret. Vi delar upp kostnaderna för egen skyddsutrustning och gemensamma förbrukningsmaterial, kostnaden för detta är cirka 600 kronor per termin och deltagare. Alla studerande betalar också en serviceavgift på 1000 kronor per termin. I avgiften ingår: mat och fika vid olika sammankomster, försäkringsskydd under din studietid samt tryckt material.

Ansökan & antagning

Skriv ett personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker just den här utbildningen. Bifoga ifylld anmälningsblankett, personbevis, betyg, arbetsintyg och andra dokument som kan vara av värde för antagningen. Sista ansökningsdag är 3 maj 2020. Obs! I mån av plats sker löpande antagning fram till kursstart.

Ansökan görs digitalt via länk här nedanför

Arbetsprover skickar du in till oss. Dessa ska bestå av tre A4-sidor i Pdf-format. På dessa sidor visar du bilder på möbler eller annat trähantverk du tillverkat, samt foto på teckningar och måleri. Dokumentet laddas upp under dina ansökningar, max filstorlek 10 mb. 

 

Framtiden

Efter avslutad kurs är målet att du har fått en bra kunskapsbas inför fortsatta studier inom t.ex. möbelsnickeri och möbelhantverk.

Ansök här!

Ansökan öppnar 14/1-2021

Mya Johnnyson

Lärare, folkhögskola
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Mats Libens

Lärare/folkh sem
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2020-09-16 13:14