Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Keramik i terrakotta

7-dagarskurs 4/7-10/7 2022. Kursen är fulltecknad, men du kan anmäla dig till en reservplats.

Välkommen till sommarkurs på Grebbestads folkhögskola! 

Välkommen till sommarkurs i terrakotta där våra verk inte bara kommer pryda tillvaron med sin vackra färg utan också skapa praktiska keramiska ting. 

Ledare: Anna Nordling

Kurskostnader
Kurs med kost och logi: 8150 kr
Kurs med kost, ej logi: 5050 kr. Viss mängd kursmaterial ingår i priset.

Praktisk information
Incheckning söndag 17.00-20.00
Frukost 8.00-8.30
Första kursdagen träffas vi i skolans matsal kl 9.00 för en kort introduktion.

Kursen avslutas på söndag efter lunch. Du lämnar ditt rum vid frukost.

Terrakotta eller lergodslera är en vacker och praktisk typ av lera. Trots sitt anspråkslösa utseende har den fantastiska förmågor att hålla väta tack vare sin porösa skärv. Vi kommer arbeta med att skapa större former där terrakottans egenskaper kommer till sin rätt. Skålar som håller svalt, blomkrukor som håller fukt och växtfuktare (Ollas) som släpper fukt.


Moment under veckan:

Vi pratar om lergodsleran och dess egenskaper samt vilka olika slags föremål som lämpar sig att göra i lergods och börjar skapa. Vi kommer ringla, tumma, kavla och prova på drejning.

Vi går igenom skröjbränning och vad som händer när leran bränns och packar första ugnen därefter fortsätter vi skapa i lera. Kanske kan vi hitta någon markägare som ger oss lov att gräva blålera själva och lär oss hur vi känner igen och tar vara på den?)

Glasering. Vissa skålar kanske ska få en glasyr inuti. Vi arbetar med en klassisk vit tennglasyr eller transparant blank och pratar om glasyrbränning.

Vi sammanfattar veckan och öppnar glasyrugnen och njuter av vårt resultat. Kanske avslutar vi med en utställning?


Välkommen!

Ansök här!

Anna Nordling

Lärare, folkhögskola
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2022-01-26 08:13