Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Livet under havsytan avslutad kurs

Ta tillfället i akt och upplev mångfalden av livsformer vid Kosterhavets nationalpark, Sveriges artrikaste marina miljö. På stranden och med båt möter vi havet och dess invånare.

Ledare: Lars Ulmestrand

Kurskostnader
Kurs med kost och logi: 5200 kr
Kurs med kost, ej logi: 3250 kr. Ev. kursmaterial tillkommer.

Praktisk information
Incheckning söndag 17.00-20.00
Frukost 7.50-8.30
Första kursdagen träffas vi i skolans matsal kl 9.00 för en kort introduktion.

Kursen avslutas på fredag efter lunch. Du lämnar ditt rum vid frukost.

Den här kursen riktar sig till dig som vill lära dig om havets växter och djur och om hur vi människor påverkar miljön i havet. Inga förkunskaper krävs. Under veckan kommer vi att blanda teori med praktik. Vi kommer att vara i vårt marinhus, som ligger nere i Grebbestads hamn, och ha föreläsningar. Där finns också labsalar som vi kan använda för att studera de organismer vi får upp när vi är ute på havet. Under veckan gör vi flera utfärder med vår båt. På utfärderna kommer vi att uppleva skärgården och samla in växter och djur från havet. Vi kommer med största sannolikhet att få se knubbsälar när vi är ute. Om vi har riktig tur kanske vi också får syn på några tumlare. Det blir strandhugg på någon ö och vi besöker och vandrar i det vackra naturreservatet Tjurpannan.

Föreläsningar och utfärder blandas under dagarna. På torsdag kväll är det räkor till kvällsmat. Hur schemat för veckan i detalj kommer att se ut beror på vädret. Vi får anpassa aktiviteterna efter vädret och därigenom utnyttja dagarna på bästa sätt. Nedanför kan du se ett preliminärt schema.

Ett detaljerat schema får du vid kursstart när vi vet hur vädret blir

Måndag: 9.00 Samling i matsalen. Marinhuset: Föredrag "Havet som livsmiljö". 12.30 Lunch. Exkursion till Tjurpannans naturreservat.

Tisdag: Utfärd till Otterön. Samla in organismer med landvad, gå med vadarstövlar, vattenkikare och håv. 12.30 Lunch. Föredrag "Djurrikets organismer" och utfärd med båt för att lägga tinor/ryssjor och eventuellt lite makrillfiske.

Onsdag: Heldag på sjön. Undersöka hydrografin med vattenhämtare och studera växter och djur som lever på hårda havsbottnar med hjälp av bottenskrapa

Torsdag: Utfärd med med båten för att studera livet på mjuka havsbottnar med hjälp av bottenhugg/-skrap. 12.30 lunch. Genomgång av insamlat material. Utfärd med båten för att vittja tinorna/ryssjor. Titta på sälar.

Fredag: Föredrag och studier av plankton. Avslutning. 12.00 Lunch

Att ta med: Du måste ha regnkläder och stövlar med dig, för det blir garanterat blött.

Ta med kikare om du har en. Det är roligt att kunna se knubbsälarna på riktigt nära håll.

Om du har lätt för att bli sjösjuk kan det kan det vara bra att ha med sjösjuketabletter. Vi kommer dock inte att ge oss ut i hårt väder och stora vågor, men det gungar nästan alltid lite grann när man är på havet.

Välkommen till en trevlig vecka vid havet!

Ansök här!

Stina Jakobsson

Lärare, Kursansvarig
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2018-10-24 15:46