Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Livet i havet

Veckokurs: 13/6-17/6 2022. Kursen är fulltecknad, men du kan anmäla dig till en reservplats.

Välkommen till sommarkurs på Grebbestads folkhögskola!

Ta tillfället i akt och upplev mångfalden av livsformer vid Kosterhavets nationalpark, Sveriges artrikaste marina miljö. På stranden och med båt möter vi havet och dess invånare.

Ledare: Linnea Thorngren

Kurskostnader
Kurs med kost och logi: 5800 kr
Kurs med kost, ej logi: 3600 kr. Ev. kursmaterial tillkommer.

Praktisk information
Incheckning söndag 17.00-20.00
Frukost 8.00-8.30. Då packar du själv din matsäck för dagen.
Första kursdagen träffas vi i skolans matsal kl 9.00 för en kort introduktion.

Kursen avslutas på fredag efter lunch. Du lämnar ditt rum vid frukost.

Den här kursen riktar sig till dig som vill lära dig mer om havets djur, alger och växter. Under veckan blandas teori med praktik och vi gör flera utfärder med båt där vi får uppleva skärgården och samla in organismer från havet. Vi kommer med största sannolikhet få se knubbsälar när vi är ute och om vi har riktig tur kanske några tumlare. Föreläsningar kommer att ges i vårt marinhus som ligger nere i Grebbestads hamn. Där finns också laborationssalar för att studera de organismer vi får upp när vi är ute på havet. Under veckan blir det dessutom strandhäng på någon ö och besök och vandring i det vackra naturreservatet Tjurpannan. På torsdag kväll serveras det räkor till kvällsmat. Inga förkunskaper krävs för att delta i kursen. 

Då våra aktiviteter till viss del är väderberoende får vi får anpassa oss efter vädret och utnyttja dagarna på bästa sätt. Ett detaljerat schema får du därför först vid kursstart när vi vet hur vädret blir. Nedan kan du se ett preliminärt schema.

Måndag 

9.00: Samling i matsalen. Därefter i marinhuset för föredrag "Havet som livsmiljö". 

Efter lunch: Exkursion till Tjurpannans naturreservat. Insamling av alger.

Tisdag

Föredrag "Havets organismer". Vi studerar de insamlade algerna och allt som växer på dem. Kanske tillagar vi också lite alger om vi hittat några fina exemplar.

Efter lunch: Utfärd till Otterön för att samla in organismer med landvad, gå med vadarstövlar, vattenkikare och håv. På vägen hem lägger vi ut tinor/ryssjor.

Onsdag

Heldag på sjön. Undersöka hydrografin med vattenhämtare och studera alger och djur som lever på grunda hårdbottnar.

Torsdag 

Utfärd med båten för att studera livet på mjuka havsbottnar med hjälp av bottenhugg. 

Efter lunch: Genomgång av insamlat material. Utfärd med båten för att vittja tinorna/ryssjor. Titta på sälar.

Fredag 

Föredrag, insamling och studier av plankton. Avslutning.

12.30: Lunch

Att ta med:

Du måste ha regnkläder och stövlar med dig, för det blir garanterat blött. Ta gärna med kikare om du har en då det är roligt att kunna se knubbsälarna på riktigt nära håll. Matlåda, bestick och termos

Om du har lätt för att bli sjösjuk kan det kan det vara bra att ha med sjösjuketabletter. Vi kommer dock inte att ge oss ut i hårt väder och stora vågor, men det gungar nästan alltid lite grann när man är på havet.

Välkommen till en trevlig vecka vid havet!

 

 

Ansök här!

Linnea Mattsson Thorngren

Lärare/folkh sem
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2022-02-18 14:25