Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Livet i havet

Kurstid: 12 – 16 juni 2023. (kursen är fullbokad, men du kan anmäla dig till en reservplats)

Välkommen till sommarkurs på Grebbestads folkhögskola!  

Ta tillfället i akt och upplev mångfalden av livsformer vid Kosterhavets nationalpark, Sveriges artrikaste marina miljö. På stranden och med båt möter vi havet och dess invånare.  

Den här kursen riktar sig till dig som vill lära dig mer om havets djur, alger och växter.  

Ledare: Linnea Thorngren och Stina Jakobsson

Anmälan  

Kurskostnader  

Kurs med kost och logi: 6000 kr  
Kurs med kost, ej logi: 3800 kr.  

Praktisk information  

Incheckning söndag 17.00-20.00  
Frukost 7.50-8.30. Du packar själv din matlåda för dagen i samband med frukosten.  

Första kursdagen träffas vi i skolans matsal klockan 9.00 för en kort introduktion.  

Kursen avslutas på fredag efter lunch. Du lämnar ditt rum vid frukost.  

Under veckan blandas teori med praktik och vi gör flera utfärder med båt där vi får uppleva skärgården och samla in organismer från havet. Vi kommer med största sannolikhet få se knubbsälar när vi är ute och om vi har riktig tur kanske någon tumlare.  

Föreläsningar kommer att ges i vårt marinhus som ligger nere i Grebbestads hamn. Där finns också laborationssalar för att studera de organismer vi får upp när vi är ute på havet. Under veckan blir det dessutom strandhäng på någon ö och besök och vandring i det vackra naturreservatet Tjurpannan. På torsdag kväll serveras det räkor till kvällsmat. Inga förkunskaper krävs för att delta i kursen. 

Då våra aktiviteter till viss del är väderberoende får vi får anpassa oss efter vädret och utnyttja dagarna på bästa sätt. Ett detaljerat schema får du därför först vid kursstart när vi vet hur vädret blir.  

Preliminärt schema för veckan:

Måndag: 9.00: Samling i matsalen. Därefter i marinhuset för föredrag "Havet som livsmiljö".12.30: Lunch. Efter lunch: Exkursion till Tjurpannans naturreservat. Insamling och artbestämning av alger.  

Tisdag: Föredrag "Havets organismer". Därefter åker vi ut på havet och studerar livet på ett ostronrev med hjälp av en fallfälla.  

Onsdag: Heldag på sjön. Vi undersöker hydrografin med vattenhämtare, spanar efter sälar och besöker algodlingen på utsidan Otterön. Därefter lägger vi till på Otterön och äter lunch samt undersöker livet på grunda mjukbottnar med landvad och vattenkikare. De som vill kan även prova på att snorkla i en ålgräsäng 

Torsdag: Utfärd med båten för att studera livet på mjuka djupa havsbottnar med hjälp av bottenhuggare. 12.30: Lunch. Efter lunch: Genomgång av insamlat material.  

Fredag: Föredrag, insamling och studier av plankton. Avslutning. 12.00: Lunch  

Att ta med 

Du behöver ha med dig regnkläder och stövlar, för det blir garanterat blött. Ta gärna med kikare om du har en då det är roligt att kunna se knubbsälarna på riktigt nära håll. Matlåda, bestick och termos. 

Om du har lätt för att bli sjösjuk kan det kan det vara bra att ha med sjösjuketabletter. Vi kommer dock inte att ge oss ut i hårt väder och stora vågor, men det gungar nästan alltid lite grann när man är på havet.  

Välkommen till en trevlig vecka vid havet!  

 

 

Anmälan!

Linnea Mattsson Thorngren

Lärare/folkh sem
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Stina Jakobsson

Lärare/folkh sem
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2023-01-13 11:46