Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Mat vid havet

Kurstid: 12 – 16 juni 2023

Välkommen till sommarkurs på Grebbestads Folkhögskola.  

Ta tillfället i akt och lär dig mer om vilka kulinariska läckerheter Sveriges artrikaste marina miljö, Kosterhavet, har att bjuda på.  Längs strandkanten och i det grunda havet samlar vi, tillreder och provsmakar vad naturen har att erbjuda.  

Ledare: Andreas Åkerström och Stefan Sandersnäs

Anmälan 

Kurskostnader:

Kurs med kost och logi: 6000 kr   
Kurs med kost, ej logi: 3800 kr   

Praktisk information

Incheckning söndag 17.00-20.00 
Frukost 7.50-8.30 
Första kursdagen träffas vi i skolans matsal klockan 9.00 för en kort introduktion. 

Kursen avslutas på fredag efter lunch. Du lämnar ditt rum vid frukost.

Kursbeskrivning 

Naturligt och hållbart! Den här kursen riktar sig till dig som vill lära dig mer om de ätliga växter och djur som man kan finna vid Bohuskusten.  

Under veckan blandas teori med praktik och vi gör utfärder där vi får uppleva skärgården och möjlighet samla ätliga växter och djur. Vi kommer lära oss om olika arter, gastronomisk ekologi och smaka på allt från ostron, sockertare, strandkål och mycket mer. 

Föreläsningar kommer mestadels ske utomhus i den miljö där vi för dagen befinner oss i. Tillredning och matlagning kommer bland annat ske över öppen eld med den salta havsbrisen som extra krydda. Under veckan blir det dessutom möjlighet till strandhäng och bad på någon trevlig strand och besök vid Lovèn-akvariet, som drivs av Göteborgs universitet. På torsdag kväll är det gemensam middag med alla pågående sommarkurser. Inga förkunskaper krävs för att delta i kursen.   

Då våra aktiviteter är något väderberoende får vi får anpassa oss något efter vädret och utnyttja dagarna på bästa sätt. Ett detaljerat schema får du därför först vid kursstart när vi vet hur vädret blir. Men det mesta kan vi genomföra även om solen lyser med sin frånvaro. Nedan kan du se ett preliminärt schema.  

Måndag: Efter samlingen i matsalen klockan 9.00 går vi ner till stranden mitt i Grebbestad och använder vattenkikare och håvar för att lära oss om vad man kan finna längs strandkanten i norra Bohuslän. Lunch äter vi på stranden.  

Efter lunch: Fortsatt artkunskap och därefter tittar vi på skolans marinhus och får möjlighet att smaka på några av de ätliga alger som finns längs vår kust. 

Tisdag: Heldag: Till Tjärnö där vi samlar växter och djur. Vi “hottar upp” vår lunch med nylagade läckerheter. Möjlighet till salta bad.  

Efter lunch: Exkursion till Lovén-akvariet. 

Onsdag: Heldag: Till Saltö där vi samlar växter och djur. Vi “hottar upp” vår lunch med nylagade läckerheter. Möjlighet till salta bad. 

Torsdag: Heldag: Promenad ner till stranden vid Krossekärr och föreläsning om olika tillredningsmetoder av skaldjur, musslor och alger. Tillredning av gemensam lunch över öppen eld. Promenad längs havet tillbaka till Grebbestad. Gemensam middag på Folkhögskolan.   

Fredag: Halvdag: Ostronöppning och provsmakning. Avslutning.  12.00: Lunch  

Att ta med:   

Du bör ha regnkläder och stövlar med dig, för det blir troligtvis regn någon dag. Ta gärna med badskor eller skor som får bli våta för att undvika skärsår då vi letar ätbara läckerheter i det blå. Vi kommer att vara utomhus huvuddelen av tiden och kommer bara ge vika om vädret blir väldigt dåligt. Tag även med tallrikslåda med bestick, vattenflaska och termos.  

Välkommen till en trevlig och smakrik vecka vid havet!  

Anmälan!

Andreas Åkerström

Lärare/folkh sem
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Stefan Sandersnäs

Lärare/folkh sem
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2023-01-11 17:01