Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Väva trasmatta vecka 26

27/6-1/7 2022. Kursen är fulltecknad, men du kan anmäla dig till en reservplats.

Välkommen till sommarkurs på Grebbestads folkhögskola!

Vävlärare Helena Taivassalo hälsar dig välkommen till en inspirerande vecka! Vi dyker in i trasmattans värld där dåtid och nutid vävs samman till något högst personligt. Att ta tillvara på det som redan finns och att få göra själv med sina egna händer, det är det vi ska ägna oss åt.

Ledare: Helena Taivassalo

Kurskostnader:
Kurs med kost och logi: 5800 kr Kurs med kost, ej logi: 3600 kr. Kursmaterial. Kursmaterial tillkommer.

Praktisk information
Incheckning söndag 17.00-20.00.
Frukost 8.00-8.30.
Första kursdagen träffas vi i skolans matsal kl 9.00 för en kort introduktion.

Kursen avslutas på fredag och du checkar ut vid förmiddagsfikat. 

Väv trasmattor i sommar!
Vi går igenom alla vävningens moment: planering, varpning, pådragning, solvning, skedning, trampuppknytning och framknytning. Sedan kommer vävningen där du lär dig lösa problem och får många handfasta tips kring hur du väver. Till sist gör vi fina avslutningar på våra mattor.

Du blir bekant med begrepp inom trasmattans värld som bottnar och gladränder, syskonträdning, kvistränder, rosengång, slarvtjäll, gåsögon och många fler. Vi inspireras av mattor, skisser, material och bilder på mattor och diskuterar kring detta.

Samtal kring trasmattans historia samt olika typer av trasmattor ingår också i kursen. Kursledaren visar mattor och mattprover.

Kursmål
För nybörjaren att förstå vad det innebär att väva trasmattor och få kunskapen för att kunna göra det. För den längre hunna att komma vidare i sin vävning genom nya bindningar, ahauppleverlser och hitta ett eget uttryck. Bli bekant med vävning av den traditionella trasmattan och dess förutsättningar.

Förkunskaper: Du kan komma som nybörjare eller längre hunnen.

Att ta med:

-Måttband
-Vass sax
-Anteckningsmaterial
-Eventuellt skissmaterial och papperslim
-Väl använda bomullstyger klippta till trasor ca. 1.5-2 cm breda. Exempel på sådant som passar: lakan och --Kläder som skjortor och klänningar. Enfärgat, mönstrat, spelar ingen roll men tycker du om en särskild färg, ta med lite extra av den. Har du 5 kg med dig så har du trasor så att du klarar dig mer än väl.
-Har du några trasmattor hemma, gamla som nya, ta gärna med dem, det är alltid roligt att diskutera mattor!


Det finns fina vandringsstråk och badmöjligheter i omgivningen, ta med lämpliga skor och badkläder om du vill utforska detta.

Hälsningar Helena Taivassalo, handvävare och textilkonstnär
Hör gärna av dig med särskilda önskemål eller frågor kring kursinnehållet.

info@textilstudio-taivassalo.se

 

Ansök här!

Senast uppdaterad: 2022-03-30 13:56