Allmän kurs - Högskoleförberedande

Utveckla din studieteknik och förbered dig för högre studier. Genom att arbeta tillsammans med andra och på egen hand kommer du få hjälp att nå dina mål på nya och roliga sätt. Komplettera samtidigt dina grundläggande behörigheter för högskola och yrkeshögskola.

Allmän kurs - Högskoleförberedande

Allmän kurs är till för dig som vill ta upp dina studier igen. Drömmer du om att studera vidare i framtiden? Folkhögskolan är ett alternativ till gymnasiet och vuxenutbildningar. Tillsammans skapar vi en kreativ studiemiljö genom samarbete mellan ämnen. Tematiska studier är en viktig del som genomsyrar hela året. 

Inriktningen Högskoleförberedande upptar två halvdagar i veckan. Resterande del av veckan läser du ur skolans allmänna ämnesutbud. Det gör det möjligt för dig att komplettera dina tidigare studier med nya behörigheter samt få omdöme och grundläggande behörighet till högskola och yrkeshögskola.

Vi har även ämnen som ger särskild behörighet. Utbildningen är på heltid. Samtal, gemenskap och deltagande är en viktig del i vår pedagogik.

Kursinnehåll

Kursen är behörighetsgivande och du läser gymnasiegemensamma ämnen, svenska, engelska, matematik, samhällskunskap, naturkunskap, historia och religion. Flera av ämnena kan läsas på olika nivåer. Studierna är i stor utsträckning anpassade till dina förkunskaper vilket betyder att du läser på den nivå som passar dig. 

Utöver ämnesstudier sker även ämnesövergripande studier, temaveckor och olika typer av projekt. 

Innehåll i inriktningen Högskoleförberedande

Du kommer få öva upp dina färdigheter som rör själva skolgången. Det kommer finnas mycket tid och utrymme att utvecklas och förbereda dig för högre studier.

  • Studieteknik – ta reda på hur just du lär dig på bästa sätt, öva på att samla information, analysera en text, använda källhänvisningar med mera 
  • Återhämtning – sömn, mat och motionens betydelse för att må bra och för att lyckas med studierna. Teori blandas med mer praktiska moment  
  • Personlig utvecklingsplan – skapa din egna plan för läsåret och framtida studier eller yrkesliv. Du kommer få ta fram specifika moment att fördjupa dig i och möjlighet att arbeta vidare med 
  • Studiebesök – till högskolor, universitet, yrkeshögskolor och andra platser som vi bestämmer gemensamt 
  • Högskoleprovet – tid att arbeta med förberedelser inför högskoleprovet

Vi erbjuder följande behörighetsgivande ämnen

  • Engelska 
  • Matematik 
  • Religionskunskap 
  • Samhällskunskap 
  • Naturkunskap 
  • Historia
  • Svenska 

Arbetssätt

Kursen är för dig som vill få extra tid att utveckla din studieteknik och förbereda dig för högre studier. Vi följer gemensamma teman som till viss del bestäms av gruppen tillsammans, samtidigt som du enskilt får möjlighet att välja fördjupningar och projekt. Genom att arbeta tillsammans med andra och i dina egna projekt kommer du vara väl förberedd inför nästa steg oavsett vilka studier du väljer att fortsätta med i framtiden.

Förkunskapskrav

Du ska ha fyllt 18 år samma år som kursen startar. Hur lång tid du behöver gå allmän kurs beror på vad du studerat tidigare och vad du har för syfte med dina studier. Skolan kan i vissa speciella fall ge undantag. Det finns ingen övre åldersgräns.

Efter avslutad kurs

Du få ett gemensamt studieomdöme för alla ämnen du deltagit i. Studieomdömet bedömer inte bara faktakunskap hos dig, utan också din studieförmåga. Dessutom får du ett separat intyg över de behörigheter du klarat. Med studieomdömet kan du antas i den speciella folkhögskolekvoten när du söker till högskolan.

 

Läsårstider 2024–2025

Hösttermin 2024: 20 augusti – 18 december
Vårtermin 2025: 7 januari – 23 maj

Ledighet

Höstlov: 28 oktober – 1 november
Sportlov: 17 februari – 21 februari
Lediga dagar: 17 april, 2 maj

Övrig fakta

Förkunskapskrav

Du ska ha fyllt 18 år samma år som kursen startar. 

Efter avslutad kurs

Du få ett gemensamt studieomdöme för alla ämnen du deltagit i. Studieomdömet bedömer inte bara faktakunskap hos dig, utan också din studieförmåga. Dessutom får du ett separat intyg över de behörigheter du klarat. Med studieomdömet kan du antas i den speciella folkhögskolekvoten när du söker till högskolan.

Kostnader

Undervisningen är avgiftsfri och studiestödsberättigad. Vi tar ut en serviceavgift. 

Serviceavgift

En kostnad på 3400 kronor. Där följande ingår

  • förmiddagsfika varje skoldag
  • några festliga måltider under kurstiden
  • trådlöst internet
  • tillgång till Office 365
  • olycksfallsförsäkring
  • lån av studiematerial.

Att bo på internat

Grebbestads folkhögskola har ett internat på skolans område. Att bo på internat skapar en unik gemenskap. Många som bott på internat säger att de där fått vänner för livet. Andra berättar om tryggheten att flytta hemifrån men ändå inte fullt ut. I avgiften ingår frukost och lunch under skoldagarna.

Michal Puciato

Lärare, folkhögskola

Telefonnummer

Kontor: 0525 - 19920

Gunilla Fasth

Lärare, folkhögskola

Telefonnummer

Kontor: 0525 - 19920