Livet i havet 10/6 - 14/6

Ta tillfället i akt och upplev mångfalden av livsformer vid Kosterhavets nationalpark, Sveriges artrikaste marina miljö. På stranden och med båt möter vi havet och dess invånare.  Den här kursen riktar sig till dig som vill lära dig mer om havets djur, alger och växter. Kursen ger också en bra fördjupning om livet i havet för exempelvis biologilärare.

Kursbeskrivning

Kursledare: Linnea Thorngren och Stina Jakobsson

Under veckan blandas teori med praktik och vi gör flera utfärder med båt där vi får uppleva skärgården och samla in organismer från havet. Vi kommer med största sannolikhet få se knubbsälar när vi är ute och om vi har riktig tur kanske någon tumlare.

Föreläsningar kommer att ges i vårt marinhus som ligger nere i Grebbestads hamn. Där finns också laborationssalar för att studera de organismer vi får upp när vi är ute på havet. Under veckan blir det dessutom strandhäng på någon ö och besök och vandring i det vackra naturreservatet Tjurpannan.  Inga förkunskaper krävs för att delta i kursen.

Då våra aktiviteter till viss del är väderberoende får vi får anpassa oss efter vädret och utnyttja dagarna på bästa sätt. Ett detaljerat schema får du därför först vid kursstart när vi vet hur vädret blir.

Preliminärt schema för veckan

Måndag: Samling i matsalen klockan 9.00. Exkursion till Tjurpannans naturreservat där vi samlar in och artbestämmer alger.

Tisdag: Föredrag om havet som livsmiljö. Vi åker ut på havet och spanar efter sälar och besöker algodlingen på utsidan Otterön. Därefter lägger vi till på Otterön och undersöker livet på grunda mjukbottnar med landvad och vattenkikare. De som vill kan även prova på att snorkla i en ålgräsäng.

Onsdag: Föredrag om havets organismer. Därefter åker vi ut på havet och studerar livet på ett ostronrev med hjälp av en fallfälla.

Torsdag: Utfärd med båt. Vi studerar livet på mjuka och djupa havsbottnar med hjälp av bottenhuggare och undersöker hydrografin med en vattenhämtare. På eftermiddagen går vi igenom det insamlade materialet.

Fredag: Föredrag, insamling och studier av plankton. Avslutning och sammanfattning av kursen.

Att ta med 

Du behöver ha med dig regnkläder och stövlar, för det blir garanterat blött. Ta gärna med kikare om du har en då det är roligt att kunna se knubbsälarna på riktigt nära håll. Matlåda, bestick och termos.

Om du har lätt för att bli sjösjuk kan det kan det vara bra att ha med sjösjuketabletter. Vi kommer dock inte att ge oss ut i hårt väder och stora vågor, men det gungar nästan alltid lite grann när man är på havet.

Kostnader

Kurs med kost och logi: 7200 kr
Kurs med kost, ej logi: 5000 kr

Måltider

Frukost: 07.50 - 08.30
Fika: 10.00 - 10.20
Lunch: 12.30 - 13.30
Fika: 15.00 - 15.20
Middag: 17.30 - 18.10

Under kvällstid finns det tillgång till fika.

Praktisk information

Du checkar in på expeditionen söndagen klockan 17:00 - 20:00. Vid incheckning får du information för kommande vecka och nyckel till ditt boende.

Första kursdagen träffas vi i skolans matsal klockan 09.00 för en kort introduktion. Kursen avslutas på fredag efter lunch. Du checkar ut vid frukost.

Att bo på Grebbestads folkhögskola

Hos oss på Grebbestads folkhögskola bor du i trevliga rum med egen dusch och toalett. Skolan ligger ett stenkast från samhället och havet. Välkommen att bo hos oss i sommar!