Mat vid havet 17/6 - 20/6

Naturligt och hållbart! Lär dig mer om ätliga växter och djur vid havet i Bohuslän. Vi samlar, tillreder och provsmakar vad naturen har att erbjuda. Välkommen till en spännande och smakrik vecka.

Kursbeskrivning  

Ledare: Andreas Åkerström och Stefan Sandernäs

Vi gör utfärder där vi får uppleva skärgården och möjlighet samla ätliga växter och djur. Vi kommer lära oss om olika arter, gastronomisk ekologi och smaka på allt från ostron, sockertare, strandkål och mycket mer.

Föreläsningar kommer mestadels ske utomhus i den miljö där vi för dagen befinner oss i. Tillredning och matlagning kommer bland annat ske över öppen eld med den salta havsbrisen som extra krydda. Under veckan blir det dessutom möjlighet till strandhäng och bad på någon trevlig strand. På onsdag kväll är det gemensam middag med alla pågående sommarkurser. Inga förkunskaper krävs för att delta i kursen.

Då våra aktiviteter är något väderberoende får vi får anpassa oss efter vädret och utnyttja dagarna på bästa sätt. Ett detaljerat schema får du därför först vid kursstart när vi vet hur vädret blir. Men det mesta kan vi genomföra även om solen lyser med sin frånvaro.

Preliminärt schema för veckan

Måndag: Efter samlingen i matsalen klockan 9.00 går vi tillsammans ner till stranden mitt i Grebbestad. Med vattenkikare och håv lär vi oss vad vi kan hitta längs strandkanten i norra Bohuslän. Lunch äter vi på stranden. Efter lunch tittar vi in på skolans marinhus för att lära oss om artkunskap och ett smakprov erbjuds av de ätliga algerna som finns på vår kust.

Tisdag: Heldag till tjärnö där vi samlar ätliga växter och djur. Glöm ej badkläder för här finns möjlighet till salta bad. Vi lyxar till lunchen med nylagade läckerheter som vi hittat under dagen.

Onsdag: Promenad till stranden vid Krossekärr med föreläsningar om olika tillredningsmetoder av skaldjur, musslor och alger. Tillsammans tillreder vi lunch över öppen eld. Vi promenerar sedan längs havet tillbaka till Grebbestad.

Torsdag: Ostronöppning och provsmakning.

Bra saker att ta med

  • Regnkläder
  • Badskor/skor som kan bli blöta (för att undvika skärsår i vattnet)
  • Tallrikslåda med bestick, vattenflaska och termos

Tänk på att ha med kläder efter väder! Vi kommer vara utomhus mestadels av tiden och kommer bara att ge vika om vädret är väldigt dåligt.

Kostnader

Kurs med kost och logi: 5760 kr
Kurs med kost, ej logi: 4000 kr

Måltider

Frukost: 07.50 - 08.30
Fika: 10.00 - 10.20
Lunch: 12.30 - 13.30
Fika: 15.00 - 15.20
Middag: 17.30 - 18.10

Under kvällstid finns det tillgång till fika.

Praktisk information

Du checkar in på expeditionen söndagen klockan 17:00 - 20:00. Vid incheckning får du information för kommande vecka och nyckel till ditt boende.

Första kursdagen träffas vi i skolans matsal klockan 09.00 för en kort introduktion. Kursen avslutas på torsdag efter lunch. Du checkar ut vid frukost.

Att bo på Grebbestads folkhögskola

Hos oss på Grebbestads folkhögskola bor du i trevliga rum med egen dusch och toalett. Skolan ligger ett stenkast från samhället och havet. Välkommen att bo hos oss i sommar!