Väva trasmatta 1/7 - 5/7

Kursen är fulltecknad, men du kan anmäla dig till en reservplats!

Kursbeskrivning

Kursledare: Helena Taivassalo

Kursen passar både för dig som är nybörjare eller har jobbat med vävning tidigare.

Vi hjälps åt med uppsättningsarbetet varpå var och en väver ett prov om ca. 40 cm i varje uppsättning. Efter kursveckan har du ett bibliotek av prover i olika material och bindningar med dig hem.

Vi går igenom alla vävningens moment: planering, varpning, pådragning, solvning, skedning, trampuppknytning och framknytning samt hur man kan utföra allt detta på olika sätt. I vävstolen lär du dig att felsöka och att lösa problem. Under kursens gång ges handfasta tips kring hur du väver och hanterar material och redskap.

Efter nerklippning av veckans vävar monterar vi några av våra prover och går igenom olika avslutningar, allt efter vad som passar respektive väv.

Vi samtalar kring formgivning, hur väver vi något eget? Hur tycker just du att en trasmatta ska se ut? Vi pratar om det vi vävt och funderar på hur vi med enkla medel kan förändra uttrycket.

Vi inspireras av arbetet med våra vävar och gemenskapen i gruppen. Naturligtvis känner vi av det kustnära läget och hur havsvindarna blåser in färger, former och drömmar i våra vävstolar. En utflykt till det närbelägna naturreservatet Tjurpannan samåker vi till om intresse i gruppen finns.

Kursmålet är att nybörjaren förstår vad det innebär att väva trasmattor och få kunskapen för att kunna göra det.  För den längre hunna att komma vidare i sin vävning genom nya bindningar, ahaupplevelser kring färger, material och metoder samt hjälp på vägen mot att hitta ett eget uttryck i det vävda.

Att ta med

Småsaker som kan behövas kring vävning, exempelvis måttband, knappnålar, vass sax, skedkrok, små spännare (ca. 20 cm) osv.

Anteckningsmaterial och en pärm/plastficka att samla material och prover i.

Eventuellt skissmaterial och papperslim

Material

Vill du ta med dig klippta eller oklippta trasor i färger du tycker om, gör gärna det. 

Varpgarn och en del klippta och och klippta trasor finns på skolan. Detta betalas på skolan med kort eller Swish.

Övrigt

Har du några trasvävar hemma, gamla som nya, ta gärna med dem, det är alltid roligt att diskutera det handvävda! Vill du under kursen dela med dig av något annat vävrelaterat, en dikt, en sång, ett redskap eller något annat, är du välkommen att göra det.

Det finns fina vandringsstråk, utflyktsmål och badmöjligheter i omgivningen, ta med lämpliga skor och badkläder om du vill utforska detta.

Hör gärna av dig med särskilda önskemål eller frågor kring kursinnehållet.

 

Kostnader

Kurs med kost och logi: 7200 kr
Kurs med kost, ej logi: 5000 kr

Viss mängd kursmaterial ingår i kostnaden.

Måltider

Frukost: 07.50 - 08.30
Fika: 10.00 - 10.20
Lunch: 12.30 - 13.30
Fika: 15.00 - 15.20
Middag: 17.30 - 18.10

Under kvällstid finns det tillgång till fika.

Praktisk information

Du checkar in på expeditionen söndagen klockan 17:00 - 20:00. Vid incheckning får du information för kommande vecka och nyckel till ditt boende.

Första kursdagen träffas vi i skolans matsal klockan 09.00 för en kort introduktion. Kursen avslutas på fredag efter lunch. Du checkar ut vid frukost.

Att bo på Grebbestads folkhögskola

Hos oss på Grebbestads folkhögskola bor du i trevliga rum med egen dusch och toalett. Skolan ligger ett stenkast från samhället och havet. Välkommen att bo hos oss i sommar!