Särskild kurs Friluftsliv i marin miljö

En ettårig friluftsutbildning i marin miljö där du under året får utveckla dina kunskaper från grunden. Med skolans unika läge med närhet till såväl hav som skog har utbildningen de bästa förutsättningarna för ett spännande och omväxlande friluftsliv.

Ansökan till Friluftsliv

Kursen ger dig en bra introduktion till friluftsliv och gör dig redo inför vidare studier riktade mot yrken som exempelvis äventyrsguide och turledare inom turism- eller friluftsnäringen. Den fungerar även som en öppning till att komma ut i naturen, prova på nya aktiviteter och lära mer om dig själv och utvecklas som människa. Du kommer att få en bred friluftsutbildning där du får verktygen för att på egen hand utvecklas och upptäcka.

Skolan har en tradition av utbildningar i olika hantverk vilket bidrar till att forma kursen med praktiska hantverksmoment som kan öka friluftsupplevelsen.

Du kommer att lära dig att planera turer och göra säkra och kloka bedömningar utifrån naturens förutsättningar. Navigera i skog och kustlandskap och lära dig mer om vilka specifika utmaningar den marina miljön bjuder på. En stor del av utbildningen bedrivs praktiskt i naturen genom vandring, paddling, långfärdsskridskoåkning och mountainbike-cykling. Havet kan även upptäckas genom cyklop och snorkel. Teorimomenten förstås genom att praktiseras i verkligheten. Vi jobbar och gör det mesta i grupp, vi lär oss tillsammans.

Innehåll i kursen

  • Vandring
  • Klättring
  • Långfärdskridskor
  • Havskajak- och kanotpaddling
  • Ledarskap
  • Överlevnadskunskap 
  • Friluftssäkerhet, is-säkerhet och sjövett 
  • Teori  
  • Utrustning. Materialvård och egen tillverkning av utrustning
  • Friluftsteknik. Grundläggande kursmoment om klädsel, läger och kost
  • Hantering av karta och kompass

Kursmomenten och innehållet kan komma att justeras under läsåret. 

Om profil/särskilda kurser 

På en särskild kurs ägnar man hela veckan åt specialämne och närliggande ämnen. På Grebbestads folkhögskola går särskilda kurser på heltid. Särskild kurs läser inte allmänna ämnen. 

Kostnader 

Själva utbildningen är kostnadsfri och studiemedelsberättigande. Du betalar själv vissa resor och materialhyror och den kostnaden uppskattas till 5000 - 6000 kr/år. Alla studerande betalar en serviceavgift på 1700 kronor per termin. I avgiften ingår: förmiddagsfika varje skoldag, några festliga måltider under kurstiden, trådlöst internet, tillgång till Office 365, olycksfallsförsäkring, och lån av studiematerial.

Vad krävs för att söka? 

Du måste fylla minst 18 år under året som kursen startar och ha ett intresse för friluftsliv. 

Ansökan & antagning 

Skriv ett personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker just den här utbildningen. Bifoga intyg/betyg, arbetsintyg och andra dokument som kan vara av värde för antagningen. Läsåret startar den 22 augusti. Sista ansökningsdag är 16 april 2023.
 
För att du ska få med dig innehållet i kursen på bästa sätt måste du vara förberedd på att fysiska moment är en naturlig del av undervisningen hela året. 

Ansökan görs digitalt via länk här nedanför.
 
Vi kan komma att kontakta dig per telefon i samband med antagningen. 

Framtiden 

Efter avslutad kurs har du möjlighet att använda dina nya kunskaper för att söka vidare till utbildningar inom äventyrsguide eller andra utbildningar som är riktade mot besöksnäring, naturvård och friluftsliv. Eller bara njuta av din nyfunna trygghet i att vistas säkert i naturen. 

Patrik Engström

Lärare, folkhögskola

Telefonnummer

Kontor: 0525 - 19920

Andreas Åkerström

Lärare, folkhögskola

Telefonnummer

Kontor: 0525 - 19920