Särskild kurs Textilt hantverk

Det här är kursen för dig som vill arbeta i textila material och lära dig hantverket från grunden. Kursen ger dig bra kunskap och erfarenheter för vidare studier inom det textila området.

Ansökan till Textilt hantverk

På kursen Textilt hantverk går vi igenom en mängd olika textila tekniker som broderi, färgning, spånad (att spinna garn), vävning, klädsömnad etc. Detta är tekniker som gör det möjligt för dig att skapa textila arbeten från grunden. 

Du kan välja att läsa ett eller två år hos oss i Grebbestad. 

I varje kursmoment får du jobba med arbetsprocessen från idé till färdig produkt. Färg och form och skisstekniker ingår i undervisningen och hjälper dig att komma vidare i det egna designarbetet. Det ger dig en god kunskap över samspelet mellan hantverk, design och textila material. 

En viktig del i våra hantverkskurser är arbetet och samtalen som uppstår i verkstäderna. Där inspirerar vi varandra. Genom att aktivt delta i kursen delar vi med oss av vår kunskap och på så sätt stärker vi varandras arbete. 

Våra undervisningslokaler är välutrustade och inspirerande miljöer med fint ljusinsläpp som du har tillgång till även efter lektionstid. 

Innehåll i kursen

  • Materiallära
  • Spånad
  • Broderi
  • Återbruk
  • Färgning
  • Sömnad
  • Vävning
  • Färg och form
  • Skisstekniker

Ett andra år på Textilt hantverk

Väljer du att fortsätta ett andra år på kursen Textilt hantverk kommer du få arbeta i projektform. Du beskriver själv projektets syfte och mål. Under året har du goda möjligheter att fördjupa dig i textila tekniker eller utveckla designprojekt. Du får regelbunden handledning under arbetets gång. Det finns också tid att förbereda arbetsprover inför högskolestudier. 

År 1 och 2 delar lokaler med varandra vilket bidrar till en kreativ och inspirerande miljö. 

Om profil/särskilda kurser

På en särskild kurs ägnar man hela veckan åt specialämne och närliggande ämnen. På Grebbestads folkhögskola går särskilda kurser på heltid, vilket motsvarar ca 20 timmar i veckan. Särskild kurs läser inte allmänna ämnen.

Studiebesök & Föreläsare

Under kursen kommer vi att åka på studiebesök till olika högskolor och museer. Under året har vi schemabrytande aktiviteter för hela skolan där alla deltar.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och studiemedelsberättigande. Kostnad för material och studieresor tillkommer vilket sammanlagt uppskattas till 3000 - 6000 kronor. Därtill kommer en bildavgift på 600 kr. Alla studerande betalar också en serviceavgift på 1700 kronor per termin. I avgiften ingår: förmiddagsfika varje skoldag, några festliga måltider under kurstiden, wifi, tillgång till Office 365, olycksfallsförsäkring, lån av studiematerial.

Vad krävs för att söka?

Du måste fylla minst 18 år under året som kursen startar och ha ett intresse för vävning och sömnad.

Ansökan & antagning

Skriv ett personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker just den här utbildningen. Bifoga intyg/betyg, arbetsintyg och andra dokument som kan vara av värde för antagningen. Läsåret startar den 22 augusti 2023. Sista ansökningsdag är 16 april.

Ansökan görs digitalt via länk här nedanför

Framtiden

Efter avslutad kurs får du ett intyg med kursmomenten och närvaro.
Målet med utbildningen är att du ska du ha fått en bra bas för fortsatta studier eller egen verksamhet inom textil och design.

Maiko Tanaka

Lärare, folkhögskola

Telefonnummer

Kontor: 0525 - 19920