Allmän kurs Hälsa och livsstil

Mår du bra inuti syns det utanpå och tvärt om. Hälsa och livsstil vänder sig till dig som vill lära dig mer om hälsa både praktiskt och teoretiskt samtidigt som du kan komplettera dina grundläggande behörigheter för högskola och yrkeshögskola.

Det här är allmän kurs

Allmän kurs är till för dig som vill ta upp dina studier igen. Drömmer du om att studera vidare i framtiden? Folkhögskolan är ett alternativ till gymnasiet och vuxenutbildningar. Tillsammans skapar vi en kreativ studiemiljö genom samarbete mellan ämnen. Tematiska studier är en viktig del som genomsyrar hela året. 

Inriktningen Hälsa och livsstil upptar två halvdagar i veckan. Resterande del av veckan läser du ur skolans allmänna ämnesutbud. Det gör det möjligt för dig att komplettera dina tidigare studier med nya behörigheter samt få omdöme och grundläggande behörighet till högskola och yrkeshögskola.

Vi har även ämnen som ger särskild behörighet. Utbildningen är på heltid. Samtal, gemenskap och deltagande är en viktig del i vår pedagogik.

Inriktning Hälsa och livsstil

På kursen kommer du bli introducerad till många olika områden inom hälsa.  Tillsammans utövar vi olika träningsformer och vi diskuterar och lär oss mer om sambandet livsstil och hälsa. Vi går igenom grundläggande anatomi, träning-, kost-och näringslära samt ägnar oss åt friluftsliv. Vi befinner oss mitt i den bohuslänska naturen med fantastisk skärgård men också ett varierat inland. Vi kommer vara mycket utomhus och jobbar då med naturen som hälsoarena.  

Inriktningen Hälsa och livsstil passar bra för dig som vill lära dig mer om hur du kan ta hand dig själv och hur du kan påverka din hälsa genom aktiva val i din livsstil. 

Ämnen vi läser 

  • Kost-och näringslära  
  • Yoga – avslappning 
  • Träningslära 
  • Stress och sömn 
  • Naturen som hälsoarena 
  • Friluftsliv  

Omdöme

Folkhögskolan ger inte betyg. I stället får du ett gemensamt studieomdöme för alla ämnen du deltagit i. Studieomdömet bedömer inte bara faktakunskap hos dig, utan också din studieförmåga. Dessutom får du ett separat intyg över de behörigheter du klarat. Med studieomdömet kan du antas i den speciella folkhögskolekvoten när du söker till högskolan.

Kostnader

Undervisningen på folkhögskolan är kostnadsfri och studiemedelsberättigande. Du betalar för läromedel och studiebesök ca 1200 kr per läsår. Alla studerande betalar en serviceavgift på 1700 kronor per termin. I avgiften ingår: förmiddagsfika varje skoldag, några festliga måltider under kurstiden, wifi, tillgång till Office 365, olycksfallsförsäkring, lån av studiematerial.

Ansökan och antagning

För att få gå på folkhögskola måste man fylla 18 år det år som kursen börjar. Skolan kan i vissa speciella fall ge undantag. Det finns ingen övre åldersgräns.

Ansökan och antagning till allmänna kurser är löpande fram till kursstart. Terminen startar den 22 augusti 2023.

Skriv ett personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker just den här utbildningen. Bifoga också ifylld anmälningsblankett, intyg/betyg, arbetsintyg och andra dokument som kan vara av värde för antagningen.

Läs mer om Allmän kurs

Läs mer om vad det innebär att gå på Allmän kurs här.

Amanda Mjörnman

Lärare, folkhögskola

Telefonnummer

Kontor: 0525 - 19920