Särskild kurs Keramik

Från lera till kopp, en grundkurs för dig som vill dreja och skapa keramik. 

Ansökan till Keramik

Kursen är inriktad på brukskeramik och fokus ligger på drejningsteknik vilket ger en bra grund för den framtida keramikern eller för vidare studier. Målet med utbildningen är att du ska ha en stabil grund inom det keramiska hantverket, vara självgående i en keramikverkstad och utveckla ett hållbart, långsiktigt arbetssätt.

Förutom att dreja muggar, tekannor och skålar skulpterar vi och jobbar med individuella projekt, ringlar stora krukor, åker på studiebesök och har utställningar.

Du kommer få lära dig arbeta med olika sorters leror och du kommer få lära dig hur du bränner din keramik på olika sätt med el, gas och ved. Du kommer också få lära dig flera sätt att dekorera din keramik på samt lära dig glasyrteori och att blanda egna glasyrer.

Under året kommer du få en egen arbetsplats/drejskiva som du har fri tillgång till även utanför lektionstiden. Verkstaden är öppen för dig på kvällar, helger och lov. Hantverkshuset har stora, ljusa och rymliga lokaler och är utrustad med ett välfyllt glasyrrum, elugn, gasugn samt en egen ugnsgård med vedeldade keramikugnar.

För att utvecklas under utbildningen och slutföra dina projekt kan du behöva arbeta i verkstaden utanför din lärarledda undervisningstid. Det ger stora möjligheter till lärande mellan olika kunskapsnivåer och ett socialt sammanhang inom klassen och mellan skolans verkstäder.

En viktig del i våra hantverkskurser är arbetet och samtalen som uppstår i verkstäderna. Där inspirerar vi varandra. Genom att aktivt delta i kursen delar vi med oss av vår kunskap och på så sätt stärker vi varandras arbete.

Om profil/särskilda kurser

På en särskild kurs ägnar man hela veckan åt specialämne och närliggande ämnen. På Grebbestads folkhögskola går särskilda kurser på heltid. Dessa timmar är förlagda dagtid, måndag - fredag. Särskild kurs läser inte allmänna ämnen. 

Kostnader 

Utbildningen är kostnadsfri och studiemedelsberättigande. Kostnad för material och studieresor tillkommer vilket sammanlagt uppskattas till ca 10 000 kronor. Därtill kommer en bildavgift på 600 kr. Alla studerande betalar också en serviceavgift på 1700 kronor per termin. I avgiften ingår: förmiddagsfika varje skoldag, några festliga måltider under kurstiden, wifi, tillgång till Office 365, olycksfallsförsäkring, lån av studiematerial.

Vad krävs för att söka? 

Du ska fylla minst 18 år det år som kursen startar. 

Ansökan & antagning 

Skriv ett personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker just den här utbildningen. Bifoga intyg/betyg, arbetsintyg och andra dokument som kan vara av värde för antagningen. Sista ansökningsdag är den 16 april 2023. Kursen startar 22 augusti.

Ansökan görs digitalt via länk här nedanför 

Framtiden 

Efter avslutat kurs får du ett intyg med kursmomenten. 
Målet med utbildningen är att du ska du ha fått en stabil bas för fortsatta studier och kunna arbeta självgående i en keramikverkstad. Detta mål uppnås genom aktivt deltagande under utbildningens gång. 

Anna Nordling

Lärare, folkhögskola

Telefonnummer

Kontor: 0525 - 19920