Allmän kurs Silver och smycke

Lär dig ett hantverk i nya spännande material. Skapa smycken och föremål i silver, mässing, plexi och koppar. Komplettera samtidigt dina grundläggande behörigheter för högskola och yrkeshögskola.

Det här är allmän kurs

Inriktningen Silver och smycke upptar två halvdagar i veckan. Resterande del av veckan läser du ur skolans allmänna ämnesutbud. Det gör det möjligt för dig att komplettera dina tidigare studier med nya behörigheter samt få omdöme och grundläggande behörighet till högskola och yrkeshögskola.

Vi har även ämnen som ger särskild behörighet. Utbildningen är på heltid. Samtal, gemenskap och deltagande är en viktig del i vår pedagogik.

Inriktning Silver och smycke

Utan att ha några som helst förkunskaper kommer du kunna skapa fantastiska smycken efter bara ett år. Teorin vävs samman med det praktiska när du lär dig smyckehantverkets grundtekniker. Det handlar om utsågning av mönster, lödning, formning, ytbehandling, filning, infattning av stenar samt hantering och vård av verktyg och maskiner. Vi arbetar i silver men även i andra material som koppar, mässing och plexi. 

Ämnen vi läser 

  • såg, löd och filteknik 
  • ytbehandling 
  • infattning 
  • emaljering 
  • skiss och materialberäkning 
  • presentation och utställningsteknik 

Omdöme

Folkhögskolan ger inte betyg. I stället får du ett gemensamt studieomdöme för alla ämnen du deltagit i. Studieomdömet bedömer inte bara faktakunskap hos dig, utan också din studieförmåga. Dessutom får du ett separat intyg över de behörigheter du klarat. Med studieomdömet kan du antas i den speciella folkhögskolekvoten när du söker till högskolan.

Kostnader

Undervisningen på folkhögskolan är kostnadsfri och studiemedelsberättigande. Du betalar för läromedel, studiebesök och material. På silver betalar du 1000 kr/termin för förbrukningsmaterial, såsom slippapper, gas och lod. Sen betalar du för materialet du använder till dina smycken ca 500-2000 kr/termin beroende på vilket material du väljer att arbeta med. Alla studerande betalar en serviceavgift på 1700 kronor per termin. I avgiften ingår: förmiddagsfika varje skoldag, några festliga måltider under kurstiden, wifi, tillgång till Office 365, olycksfallsförsäkring, lån av studiematerial.

Ansökan och antagning

För att få gå på folkhögskola måste man fylla 18 år det år som kursen börjar. Skolan kan i vissa speciella fall ge undantag. Det finns ingen övre åldersgräns.

Ansökan och antagning till allmänna kurser är löpande fram till kursstart, 22 augusti 2023. 

Skriv ett personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker just den här utbildningen. Bifoga intyg/betyg, arbetsintyg och andra dokument som kan vara av värde för antagningen.

Läs mer om Allmän kurs

Läs mer om vad det innebär att gå på Allmän kurs här.

Maria Sjöström

Lärare, folkhögskola

Telefonnummer

Kontor: 0525 - 19920