Indigofärgning 1/7 - 5/7

En kurs i indigofärgning utan skadliga kemikalier. Under veckan får du också lära dig olika typer av den japanska tekniken "Shibori" där tyget viks, veckas eller sys för att ge unika och vackra mönster. Välkommen till en rolig och färgrik vecka.

Kursbeskrivning

Kursledare: Maiko Tanaka

På kursen går vi igenom hur man förbereder indigo för färgning utan skadliga kemikalier, sedan provar vi olika mönstringstekniker. Tyget viks, veckas eller sys för att ge unika mönster på tyget. Tekniken heter “shibori” på japanska.  Vi går också igenom grunderna av japansk resevagetryckteknik.

Vi börjar med att titta på inspirationsmaterial relaterad till indigofärgning. Sedan förbereder vi några gemensamma indigobad. Badet behöver stå över en natt innan man kan färga. Medan vi väntar förbereder vi tygerna med olika shiboritekniker.

Till kursen ingår tyger som är lämpliga för kursen som skolan tillhandhåller och dessa kan du jobba med i början av veckan. I slutet av veckan finns det utrymme att experimentera med egna textilier som exempelvis tyger eller kläder. Textilierna måste vara i naturmaterial, det vill säga bomull, lin, viskos, siden eller ull. Det går bra att ta med återbrukstextilier. Kom ihåg att tvätta dina textilier innan.

Innehåll under veckan

  • Genomgång av inspirationsmaterial och exempel
  • Förberedelse av textilier för Indigofärgning
  • Genomgång av olika typer av "Shiboritekniker"
  • Färgningsteknik
  • Gemensam sammanfattning av veckan och genomgång av allas arbeten

Bra saker att ta med

  • Oömma kläder och skor
  • Tvättade textilier (ca 400-500 gram)
  • Egna sytillbehör om du har

Utöver det material som ingår i kursen finns det möjlighet att komplettera med nål, tråd, tyg och garn som vi säljer på skolan.

Kostnader

Kurs med kost och logi: 7200 kr
Kurs med kost, ej logi: 5000 kr

Kursmaterial ingår i kostnaden.

Måltider

Frukost: 07.50 - 08.30
Fika: 10.00 - 10.20
Lunch: 12.30 - 13.30
Fika: 15.00 - 15.20
Middag: 17.30 - 18.10

Under kvällstid finns det tillgång till fika.

Praktisk information

Du checkar in på expeditionen söndagen klockan 17:00 - 20:00. Vid incheckning får du information för kommande vecka och nyckel till ditt boende.

Första kursdagen träffas vi i skolans matsal klockan 09.00 för en kort introduktion. Kursen avslutas på fredag efter lunch. Du checkar ut vid frukost.

Att bo på Grebbestads folkhögskola

Hos oss på Grebbestads folkhögskola bor du i trevliga rum med egen dusch och toalett. Skolan ligger ett stenkast från samhället och havet. Välkommen att bo hos oss i sommar!