Väva tyger 24/6 - 28/6

En kurs där vi väver tyger till hemmet och kroppen. Tyger som tål daglig användning, är enkla att sköta och ser intressanta ut.

Kursbeskrivning

Kursledare: Helena Taivassalo

Vi hjälps åt med uppsättningsarbetet och var och en väver ett prov om ca 40 cm i varje uppsättning. Efter kursveckan har du ett bibliotek av prover i olika material och bindningar med dig hem.

Vi går igenom alla vävningens moment: planering, varpning, pådragning, solvning, skedning, trampuppknytning och framknytning samt hur man kan utföra allt detta på olika sätt. I vävstolen lär du dig att felsöka och att lösa problem. Under kursens gång ges handfasta tips kring hur du väver och hanterar material och redskap. Vi färgar garn till vissa vävar.

Efter nerklippning av veckans vävar monterar vi några av våra prover och vidarebearbetar en del av dem, allt efter vad som passar respektive väv.

Vi samtalar kring formgivning, hur väver vi något eget? Vi pratar om det vi vävt och funderar på hur vi med enkla medel kan förändra uttrycket.

Vi inspireras av arbetet med våra vävar och gemenskapen i gruppen. Naturligtvis känner vi av det kustnära läget och hur havsvindarna blåser in färger, former och drömmar i våra vävstolar. En utflykt till det närbelägna naturreservatet Tjurpannan samåker vi till om intresse i gruppen finns.

Kursmål

För nybörjaren att förstå vad det innebär att väva tyger och få kunskapen för att kunna göra det. För den längre hunna att komma vidare i sin vävning genom nya bindningar, "aha"-upplevelse kring färger, material och metoder samt hjälp på vägen mot att hitta ett eget uttryck i det vävda.

Förkunskaper

Du är välkommen som nybörjare eller längre hunnen, som nybörjare får du räkna med att snabbt behöva tillgodogöra dig information och vara flink i fingrarna.

Att ta med

Småsaker som kan behövas kring vävning, exempelvis måttband, knappnålar, vass sax, skedkrok, favoritskyttel, små spännare (ca. 20 cm) osv.

Anteckningsmaterial och en pärm/plastficka att samla material och prover i.

Eventuellt skissmaterial och papperslim

Material

Kursledaren ordnar med material, materialavgiften om 450kr betalas på plats till skolans expedition med kort eller Swish.

Övrigt

Har du några vävar hemma, gamla som nya, ta gärna med dem, det är alltid roligt att diskutera det handvävda! Vill du under kursen dela med dig av något annat vävrelaterat, en dikt, en sång, ett redskap eller något annat, är du välkommen att göra det.

Sommarens två vävkurser har olika innehåll, vill du få riktigt många vävprover och riktigt mycket vävinspiration med dig hem så är du välkommen med på båda kurserna. Det finns fina vandringsstråk, utflyktsmål och badmöjligheter i omgivningen, ta med lämpliga skor och badkläder om du vill utforska detta.

Hör gärna av dig med särskilda önskemål eller frågor kring kursinnehållet.

Kostnader

Kurs med kost och logi: 7200 kr
Kurs med kost, ej logi: 5000 kr

Viss mängd kursmaterial ingår i kostnaden.

Måltider

Frukost: 07.50 - 08.30
Fika: 10.00 - 10.20
Lunch: 12.30 - 13.30
Fika: 15.00 - 15.20
Middag: 17.30 - 18.10

Under kvällstid finns det tillgång till fika.

Praktisk information

Du checkar in på expeditionen söndagen klockan 17:00 - 20:00. Vid incheckning får du information för kommande vecka och nyckel till ditt boende.

Första kursdagen träffas vi i skolans matsal klockan 09.00 för en kort introduktion. Kursen avslutas på fredag efter lunch. Du checkar ut vid frukost.

Att bo på Grebbestads folkhögskola

Hos oss på Grebbestads folkhögskola bor du i trevliga rum med egen dusch och toalett. Skolan ligger ett stenkast från samhället och havet. Välkommen att bo hos oss i sommar!