Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Väva tyger

Kurstid: 3 - 9 juli 2023 (kursen är fullbokad, men du kan anmäla dig till en reservplats)

Välkommen till sommarkurs på Grebbestads folkhögskola!

Välkommen med på en kurs där vi väver tyger till hemmet och kroppen. Tyger som tål daglig användning, är enkla att sköta och ser intressanta ut.

Ledare: Helena Taivassalo

Anmälan

Kurskostnader

Kurs med kost och logi: 9000 kr 
Kurs med kost, ej logi: 5700 kr
Materialkostnad ingår.

Praktisk information

Incheckning söndag 17.00-20.00 
Frukost 7.50-8.30 
Första kursdagen träffas vi i skolans matsal klockan 9.00 för en kort introduktion. 

Kursen avslutas på söndag efter lunch. Du lämnar ditt rum vid frukost. 

Kursbeskrivning

Vi hjälps åt med uppsättningsarbetet varpå var och en väver ett prov om ca. 40 cm i varje uppsättning. Efter kursveckan har du ett bibliotek av prover i olika material och bindningar med dig hem.

Kursen passar både för dig som är ny inom vävningen och som vill förstå vad det innebär att väva trasmattor och få kunskapen för att kunna göra det. För dig som har vävt tidigare är det ett bra tillfälle att komma vidare din vävning genom nya bindningar, ahauppleverlser och hitta ett eget uttryck

Vi går igenom alla vävningens moment: planering, varpning, pådragning, solvning, skedning, trampuppknytning och framknytning samt hur man kan utföra allt detta på olika sätt. I vävstolen lär du dig att felsöka och att lösa problem. Under kursens gång ges handfasta tips kring hur du väver och hanterar material och redskap. Vi provar även på färgning. 

Efter nerklippning av veckans vävar monterar vi några av våra prover och vidarebearbetar en del av dem, allt efter vad som passar respektive väv.  Vi samtalar kring formgivning, hur väver vi något eget? Vi pratar om det vi vävt och funderar på hur vi med enkla medel kan förändra uttrycket. 

Vi inspireras av arbetet med våra vävar och gemenskapen i gruppen. Naturligtvis känner vi av det kustnära läget och hur havsvindarna blåser in färger, former och drömmar i våra vävstolar. 

Att ta med: 

  • Småsaker som kan behövas kring vävning, exempelvis måttband, knappnålar, vass sax, skedkrok, favoritskyttel, små spännare (ca. 20 cm) osv.  
  • Anteckningsmaterial och en pärm/plastficka att samla material och prover i. 
  • Eventuellt skissmaterial och papperslim  

Övrigt: 

Har du några vävar hemma, gamla som nya, ta gärna med dem, det är alltid roligt att diskutera det handvävda! Vill du under kursen dela med dig av något annat vävrelaterat, en dikt, en sång, ett redskap eller något annat, är du välkommen att göra det. 
 
Det finns fina vandringsstråk, utflyktsmål och badmöjligheter i omgivningen, ta med lämpliga skor och badkläder om du vill utforska detta. 

Hör gärna av dig med särskilda önskemål eller frågor kring kursinnehållet

Anmälan!

Senast uppdaterad: 2023-02-08 13:41